вгору

СГ використовує в своїй діяльності печатку: чи потрібно отримувати е-печатку для накладання її на електронний документ?

Нагадаємо, суб’єкт господарювання (далі - СГ) має право використовувати у своїй діяльності печатки і її використання не є обов’язковим. Це визначено ч. першою ст. 58-1 Господарського кодексу України (далі - ГКУ). 

Зокрема, ГКУ визначено, що відбиток печатки не може бути обов’язковим реквізитом будь-якого документа, що подається СГ до органу державної влади або органу місцевого самоврядування. 

Наявність або відсутність відбитка печатки на документі не створює юридичних наслідків (ч. третя ст. 58-1 ГКУ).  

Пунктом 55 ч. першої ст. 1 розд. I Закону України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII (далі - Закон №2155) визначено, що створювач електронної печатки - юридична особа, яка створює електронну печатку.  

Електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до Податкового кодексу України (далі - ПКУ), Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV та Закону № 2155 без укладення відповідного договору (абз. першим п. 42.6 ПКУ).  

Відповідно до абзацу першого п. 2 розд. ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (далі - Порядок № 557) автор (платник) створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронній та паперовій формі, із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів та з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та печатки (за наявності). 

Після накладання КЕП та печатки (за наявності), що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та кваліфікованому сертифікаті електронної печатки, платник здійснює шифрування електронного документа з дотриманням вимог до форматів криптографічних повідомлень, затверджених в установленому законодавством порядку, та надсилає його у форматі (стандарті) з використанням засобів електронного зв’язку до адресата протягом операційного дня (п. 3 розд. ІІ Порядку № 557). 

Зверніть увагу! Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність накладеного на електронний документ КЕП, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог Закону № 2155 (абз. другий пп. 48.5.1 ПКУ). 

Крім того, абз. другим п. 9 розд. ІІ Порядку № 557, зокрема, визначено, що друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа. 

Таким чином, СГ, який використовує в своїй діяльності печатку (для проставлення відбитку на документах створених у паперовій формі), не потрібно обов’язково отримувати кваліфіковану електронну печатку для накладання її на електронний документ, оскільки достатнім підтвердженням справжності електронного документа є наявність накладеного на нього КЕП або удосконаленого електронного підпису платника. Таку печатку СГ має право отримати за власним бажанням. 

Про це повідомили податківці ДПС в Івано-Франківській області.  

Про зміни в Порядок обміну е-документами з контролюючими органами, читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.