вгору

ПТАХ — акредитований провайдер е-ТТН

17.01.2023

Роумінг-платформа ПТАХ стала одним з перших провайдерів ЕДО в Україні, що успішно пройшов акредитацію у регулятора щодо роботи з ЦБД е-ТТН. Це означає, що ПТАХ вдало пройшов інтеграцію з центральною компонентою програмного забезпечення Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, що відповідає за обмін е-ТТН між учасниками перевезення та за зберігання даних. 

На початку січня 2023 року було проведено зустріч між представниками держави та провайдерів електронного документообігу, на якій повідомлено про завершення розробки Системи е-ТТН та про подальші плани щодо впровадження електронної товарно-транспортної накладної. Детальніше — у матеріалі на офіційному сайті Міністерства

Мета впровадження е-ТТН — забезпечення прозорості перевезень та спрощення взаємодії між вантажовідправником, перевізником і вантажоодержувачем. Реалізація проєкту допоможе зробити доступними у режимі реального часу транспортні операції для усіх учасників перевезення. Більше інформації про проєкт е-ТТН читайте у матеріалі: «Відновлено роботу над впровадженням електронної товарно-транспортної накладної (е-ТТН)»

У ході зустрічі було озвучено, що вже цього року використання е-ТТН стане обов’язковим для всіх вантажних перевезень загальної групи товарів, що здійснюються автомобільним транспортом, а з 1 лютого бізнес має час для повноцінної імплементації та тестування електронної ТТН.

На законодавчому рівні вже ведеться робота над Проєктом змін ЗУ «Про автотранспорт» №6534, який підтримали Європейська бізнес-асоціація та Американська торгова палата. Також зараз на стадії розробки перебуває Проєкт Порядку з функціонування Системи е-ТТН та зміни до Правил перевезення вантажів автомобільним транспортом.

Користувачі програми M.E.Doc знають, ПТАХ — один із продуктів компанії-розробника Linkos Group. Відповідно, у лінійці Linkos-продуктів будуть створені сервіси, що будуть забезпечувати всі необхідні бізнес-процеси для перевезень: е-ТТН.АPI, Кабінет е-ТТН та рішення для водіїв. Реалізація е-ТТН в Україні дасть змогу українським компаніям значно спростити та прискорити усі логістичні процеси. 

Основні переваги електронних ТТН:

  • Миттєвий обмін електронними документами
  • Легке оформлення та підписання е-ТТН усіма учасниками процесу
  • Швидке надсилання та погодження ТТН онлайн — лише у декілька кліків
  • Можливість додавати супровідні документи в електронній формі
  • Жодних загублених документів
  • Надійне зберігання та легкий пошук в електронному архіві.

Детальніше про те, що це за проєкт та про важливість електронних ТТН для українського бізнесу — читайте у наших попередніх матеріалах:

«Проєкт е-ТТН: мета створення та користь для українського бізнесу»

«Про легітимізацію е-ТТН, її переваги для українського бізнесу та функціонал програми M.E.Doc, що забезпечує е-обмін»

Більше про переваги е-ТТН порівняно зі звичайними паперовими накладними, рекомендуємо дізнатися у наших матеріалах, у яких ми детально розглянули реальні кейси, які виникають під час перевезень: 

«Кейси е-ТТН: класичне перевезення та зміна перевізника»

«Кейси е-ТТН: невідповідність при прийманні вантажу та перепломбування»

Е-ТТН — одна із важливих складових розвитку бізнесу в Україні та диджиталізіції, що вже сьогодні спрощує життя кожному українцеві. Ми у M.E.Doc працюємо над тим, щоб створити найкращі сервіси е-ТТН, які будуть максимально комфортними і зручними для усіх наших користувачів.