вгору

Кейси е-ТТН: невідповідність при прийманні вантажу та перепломбування

09.01.2023

кейси еттн медок

Продовжуємо розглядати практичні ситуації, які можуть виникнути при перевезенні вантажу та розповідати більше про переваги реалізації проєкту е-ТТН в Україні.

Як завжди, базою є реальні кейси, розроблені Мінінфраструктури з Мінцифри за підтримки USAID/UK aid проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» та за участі ГО «Інститут аналітики та адвокації».


Детальніше про е-ТТН


Нагадуємо, що у попередніх матеріалах ми вже розглянули кейси щодо:

кейси еттн медок


Кейс 5 – Невідповідності при прийманні вантажу


кейси медок ттн
Рис. 1

Ситуація. Вантажоодержувачем під час приймання вантажу виявлено розбіжності. Це може бути нестача, брак тощо.

Що у такому разі слід зробити (рис. 1)?


Рішення. При виявленні розбіжностей під час отримання вантажу Вантажоодержувач створює Акт розбіжностей про вантаж (рис. 2), де зазначаються всі виявлені невідповідності. Водночас Вантажоодержувач вносить до e-ТТН інформацію про наявний акт та накладає на нього свій підпис.

Приклад бланку Акта розбіжностей про вантаж

кейси медок ттн
Рис. 2

Альтернативне рішення. Вантажоодержувач може відмовитися приймати вантаж (і відхиляє підписання e-ТТН). У такому разі створюється Акт про заміну пункту призначення (рис. 3), і Перевізник повертає вантаж Вантажовідправнику або доставляє його за новою адресою, вказаною в акті.

Приклад бланку Акта про заміну пункту призначення

кейси медое еттн
Рис. 3


Кейс 6 – Перепломбування вантажу
 

кейсіи еттн медок
Рис. 4

Ситуація. Є Продавець (Вантажовідправник) та роздрібна мережа, що складається з 3-х магазинів (Магазин-1, Магазин-2 та Магазин-3), які є одержувачами товару. Для кожного магазину роздрібної мережі формується окрема е-ТТН.

Тобто, пунктом вивантаження у кожній з e-ТТН зазначається конкретний магазин. Всі e-ТТН відправляють однією машиною. Продавець пломбує авто і вказує пломби в e-ТТН тільки для Магазину-1 (в e-ТТН-1). Магазин-1 приймає товар, обирає наступну e-ТТН для Магазину-2 і пломбує авто, вказуючи дані про пломбу в e-ТТН для Магазину-2 тощо.


Як це реалізувати на практиці?

Етап 1. Після вивантаження вантажу (товару, ТМЦ) в Магазині-1 і зняття пломби з вантажу, по e-ТТН-1 створюється Акт перепломбування (рис. 5) до e-ТТН-2, в якому вказується нова пломба на авто.

Відповідно до інструкцій до е-ТТН та актів, такий акт складається користувачем Замовника. Акт підписується Замовником та Перевізником. У підсумку, в Магазин-2 "приїде" е-ТТН-2 з пломбою.

Приклад бланку Акта перепломбування

медок еттн
Рис. 5

Етап 2. Аналогічні дії виконуються після вивантаження в Магазині-2, тобто складається Акт перепломбування до e-ТТН-3, в якому зазначається інформація про нову пломбу. Так само, акт підписується Замовником та Перевізником.

На цьому серія корисних матеріалі про проєкт е-ТТН та його практичне значення для вашого бізнесу не закінчується. Тож, слідкуйте за нашими новинами, щоб не пропустити корисну інформацію про е-ТТН в Україні.

Щоб дізнатися детальніше про можливості е-ТТН для вашого бізнесу та отримати безоплатну консультацію можна тут


Детальніше про е-ТТН


Також якщо ви бажаєте дізнатися більше про проєкт е-ТТН, перегляньте наші попередні матеріали: