вгору

Чи може СГ отримати декілька КЕП на одну особу?

Кваліфікований електронний підпис (далі – КЕП) – це удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. Ці норми визначені п. 23 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII (далі – Закон № 2155).

Щодо обмежень отримувати декілька КЕП на одну особу

Зазначимо, що такі обмеження не передбачені Законом № 2155. Отримані КЕП є різними, оскільки засобами кваліфікованого електронного підпису чи печатки забезпечується належний рівень унікальності пари ключів, що ними генеруються.

Отже, суб’єкт господарювання може отримати у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг декілька КЕП на одну і ту ж саму особу.

Таку позицію висловили податківці ДПС у Дніпропетровській області.

Нагадаємо, нашим користувачам, що ЕЦП та посилений сертифікат відкритого ключа, видані до набрання чинності Законом № 2155, використовуються користувачами та кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг та прирівнюються до КЕП та кваліфікованого сертифіката електронного підпису до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше 07.11.2020 р. (ч. 5 розд. VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2155).

Докладніше про захищені носії та чого очікувати у майбутньому, про те, як отримати КЕП, читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc, а також долучайтесь до нашого Telegram-каналу.