вгору

Єдинникам не слід допускати формування податкового боргу

Платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), при наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів (пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ).

Податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ (пп. 14.1.175 ПКУ).

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Харківській області.

Крім того, пп. 14.1.152 ПКУ визначено, що погашення податкового боргу – це зменшення абсолютного значення суми такого боргу, підтверджене відповідним документом.

Платник єдиного податку, в якого виник податковий борг у поточному кварталі, впродовж наступних двох кварталів має можливість сплатити цей податковий борг. У разі його несплати такому платнику податків анулюється реєстрація в останній день другого із двох послідовних кварталів (пп. 3 пп. 299.10 ПКУ).

У випадку, коли платник податків не здійснить такий перехід самостійно, контролюючий орган має право виключити його з реєстру платників єдиного податку.

Звертаємо увагу!

Підлягає виключенню з реєстру платник, який допустив наявність податкового боргу не як фізична особа, а саме як суб’єкт підприємницької діяльності.

Читайте у Блозі бухгалтера: