вгору

Оплата днів у відрядженні

Нагадаємо нашим читачам, що згідно з ч. 4 ст. 121 Кодексу законів про працю України робота працівника, направленого у відрядження, оплачується відповідно до умов трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим за середню заробітну плату.

Тобто, для оплати часу відрядження слід знати два показники:

  • перший – це денний заробіток, який розраховується виходячи із оплати праці, встановленої трудовим (колективним) договором;
  • другий – це середньоденний заробіток, який обчислюють відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабміну від 08.02.1995 р. № 100 (далі – Порядок №100).

До денного заробітку працівника включаються всі виплати, які працівник отримає у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії тощо.

Для визначення середньоденного заробітку заробітна плата обчислюється виходячи із виплат за 2 попередні місяці, які передують відрядженню. Виплати, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати, перелічені у п. 3 р. III Порядку №100, зокрема, доплати та надбавки, виробничі премії, премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії, винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років.

Отже, щоб розрахувати суму, яку належить виплатити співробітнику за час відрядження, необхідно розрахувати і порівняти дві величини:

  • середньоденну зарплату;
  • денну заробітну плату, за місяць, у якому він перебував у відрядженні.

З цих величин необхідно вибрати більшу і на її підставі розрахувати суму оплати часу відрядження. При цьому оплачуються всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем роботи, з якого відряджено особу.

Роз’яснення надало ГУ Держпраці у Дніпропетровській області на офіційному сайті.

До відома! Правильно розрахувати і нарахувати заробітну плату, винагороду за договорами ЦПХ, відпускні, лікарняні та інші виплати працівнику допоможе модуль рішення M.E.Doc.Зарплата