вгору

Особливості складання розрахунків коригування до «зайво складених» податкових накладних: приклад заповнення в M.E.Doc

У продовження теми щодо особливостей складання розрахунків коригування (РК) до податкових накладних (ПН), розпочату у матеріалі «Особливості складання розрахунків коригування до податкової накладної з 01.12.2018: приклад заповнення у програмі M.E.Doc», розглянемо на прикладах особливості складання РК до «зайво складених» ПН.

Особливості складання РК до зареєстрованих в ЄРПН «зайво складених» ПН визначено п. 24 змін, внесених наказом Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307» від 17.09.2018 № 763 (далі – Порядок № 763), згідно з якими у разі реєстрації в ЄРПН двох і більше податкових накладних, складених на одну операцію з постачання товарів/послуг, постачальник (продавець) складає розрахунок коригування до «зайво складених» податкових накладних.

З метою такого коригування продавець (постачальник) повинен самостійно визначити, яка з кількох складених ним на одну і ту ж операцію податкових накладних є правильною, а яка (які) «зайво складеною(ними)».

Звертаємо увагу наших користувачів, що один РК можна скласти лише до однієї «зайво складеної» ПН. Якщо на одну і ту ж операцію з постачання товарів/послуг складено кілька ПН, розрахунки коригування, особливості складання яких визначені у п. 24 Порядку № 763, складаються окремо до кожної ПН, яка визначена платником як «зайво складена».

У результаті такого коригування на одну операцію з постачання товарів/послуг в ЄРПН має залишитися одна ПН (далі – «правильна» ПН). Таке коригування не може бути проведене, якщо в ЄРПН за результатами операції з постачання товарів/послуг не залишиться жодної податкової накладної.

Складання РК до «зайво складених» ПН передбачено окремо для випадків, коли розрахунки коригування до таких ПН не було складено та зареєстровано в ЄРПН, та окремо для випадків, коли до «зайво складених» ПН розрахунки коригування вже були складені та зареєстровані в ЄРПН до 01.12.2018.

Складання РК до «зайво складеної» ПН, до якої не було складено та зареєстровано в ЄРПН розрахунку коригування

Розрахунок коригування до «зайво складеної» ПН, до якої ще не складався та не реєструвався в ЄРПН розрахунок коригування, складається у такому порядку:

а) у верхній лівій частині РК у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» зазначається тип причини 20;

б) у заголовній частині РК у полі «до податкової накладної» зазначаються дата і номер ПН, яка визначена платником як «зайво складена» ПН;

в) в розділі Б розрахунку коригування підлягають заповненню графи з 1 по 15; графи 9 та 10 розділу Б розрахунку коригування не заповнюються;

г) відповідні показники кожного рядка «зайво складеної» ПН (кількість (графа 7 розрахунку коригування), обсяг постачання (графа 13 розрахунку коригування) та сума ПДВ (графа 14 розрахунку коригування) зазначаються зі знаком «–» (показники ПН виводяться в «0»);

д) якщо «зайво складена» ПН зареєстрована в ЄРПН до 01.12.2018, графа 14 розділу Б розрахунку коригування до такої ПН не заповнюється;

е) у графі 2.1 розділу Б розрахунку коригування зазначається код причини 301;

є) у першому інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної», яке знаходитьсяпід табличною частиною розрахунку коригування, зазначаються дані щодо ПН, яка визначена платником як «правильна» ПН;

ж) якщо на одну операцію з постачання товарів/послуг складено більше ніж дві ПН, тобто «зайво складених» податкових накладних дві і більше, то в кожному із розрахунків коригування, що складаються до кожної із «зайво складених» ПН, в першому інформаційному полі зазначаються дані щодо однієї і тієї ж податкової накладної, яка визначена платником як «правильна» ПН;

з) розрахунок коригування з кодом причини 301 не може бути складено до ПН, яка визначена платником як «правильна» ПН. Інформація про таку «правильну» податкову накладну має бути вказана в першому інформаційному полі кожного з розрахунків коригування, що складаються до кожної з ПН, визначених платником як «зайво складені». Будь-які коригування показників «правильної» ПН (повернення товару, зміна ціни чи кількості) надалі здійснюються у загальному порядку;

и) друге інформаційне поле «Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування до ПН, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна» не заповнюється.

Такий РК підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем), який був зазначений у податковій накладній, що коригується, крім випадків, передбачених Порядком № 763.

Як заповнити РК до «зайво складеної» ПН (якщо РК до ПН не складався та не реєструвався у ЄРПН) дивіться нижче*:

*оскільки розрахунок коригування складається до «зайво складеної» ПН, зареєстрованої в ЄРПН до 01.12.2018, графа 14 розділу Б розрахунку коригування до такої ПН не заповнюється.

 

Складання РК за умови, що до 01.12.2018 до «зайво складеної» ПН вже був складений та зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування

У разі якщо до набрання чинності Порядком № 763 (тобто до 01.12.2018) до «зайво складеної» ПН вже був складений та зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування, в результаті реєстрації якого показники такої ПН виведено в «0», платник податку може скласти ще один «інформаційний» розрахунок коригування до такої «зайво складеної» податкової накладної.

У такому «інформаційному» розрахунку коригування:

а) у верхній лівій частині РК у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» зазначається тип причини 20;

б)у заголовній частині РК у полі «до податкової накладної» зазначаються дата і номер ПН, яка визначена платником як «зайво складена» ПН;

в) розділи А і Б розрахунку коригування не заповнюються;

г) в першому інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної», яке знаходиться під табличною частиною розрахунку коригування, зазначаються дані щодо ПН, яка визначена платником як «правильна» ПН;

д) у другому інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування до ПН, «зайво складеної» на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна», зазначаються дані щодо розрахунку коригування до ПН, що був складений та зареєстрований в ЄРПН і яким показники такої податкової накладної виведено в «0».

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН виключно постачальником (продавцем). 

Водночас ДФС України у листі від 27.11.2018 року № 36942/7/99-99-15-03-02-17 звертає увагу, що встановлений п. 24 Порядку № 763 порядок складання розрахунків коригування до ПН, які визначені платником як «зайво складені» ПН, не застосовується у таких випадках:

1) за операцією з постачання товарів/послуг в ЄРПН зареєстрована одна податкова накладна;

2) зареєстрована в ЄРПН податкова накладна складена без факту здійснення господарських операцій;

3) у зареєстрованій в ЄРПН податковій накладній, яка визначена платником як «зайво складена», показники розділу Б не відповідають показникам податкової накладної, яка визначена платником як «правильна» ПН;

4) до «зайво складеної» податкової накладної зареєстровано розрахунок коригування, яким показники такої ПН не виводились в «0», а здійснювалося коригування кількісних або вартісних показників та/або зміни номенклатури, в результаті чого такі показники відкоригованої податкової накладної не дорівнюють нулю.

Розрахунки коригування до таких податкових накладних складаються (в разі виникнення підстав) у звичайному порядку, тип причини 20 у них не зазначається, інформаційні поля «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної» та «Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування до ПН, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна», не заповнюються.

Як заповнити РК до «зайво складеної» ПН (якщо РК до 01.12.2018 вже був складений та зареєстрований в ЄРПН) дивіться нижче*:

*у разі складання РК з типом причини 20 до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН, до якої раніше було складено РК, такий РК підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)!

Також про нову податкову накладну та розрахунок коригування читайте у Блозі бухгалтера.