вгору

Пеня: коли вона не нараховується?

Нагадаємо нашим користувачам, що пеня – сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов’язань, не сплачених у встановлені законодавством строки. Нарахування та ненарахування пені регулюється ст. 129 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

У яких випадках не застосовується пеня?

Пеня не нараховується, якщо платник податків самостійного виявляє помилку у поданій звітності та вносить зміни протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання.

Слід відмітити, що коли зміни внесені платником після спливу зазначеного терміну - пеня починає нараховуватися з 91 календарного дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Зазначимо, що розмір облікової ставки НБУ становить 18%, який з вересня 2018 року залишається без змін.

Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок у випадках погашення податкового боргу та грошових зобов’язань.

Якщо станом на дату проведення нарахування грошових зобов’язань при самостійному виправленні помилок після спливу 90 календарних днів подається уточнююча декларація або уточнення грошового зобов’язання у складі звітної (нової звітної) декларації, незалежно від того, що у платника обліковуються надміру сплачені суми з відповідного платежу, пеня нараховується на занижену суму податкового зобов’язання за кожний календарний день прострочення, починаючи з 91 календарного дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Ці норми передбачені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 р. №2628-VIII, який діє з 01.01.2019 р.

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Тернопільській області.

Докладніше про те, як по-новому нарахувати пеню та як сплатити її до бюджету, читайте у Блозі бухгалтера.