вгору

Підсумки тижня (з 12 по 16 серпня 2019 року)

Отже, не забуваємо, що п’ятниця – передсвятковий день, скорочується на 1 годину (при п’ятиденному робочому тижні).

А тепер згадаємо, що цікавого нам приніс минулий тиждень.

Доволі активним був Мінфін. Змінено форму декларації акцизного податку та Порядок її заповнення і подання: оновлено два додатки 1–1 та 7, та введено 5 нових. Оскільки наказ набрав чинності 09.08.2019 р., звітуємо по-новому, починаючи з жовтня (зі звіту за вересень 2019 р.), якщо не буде інших роз’яснень податківців.

Інструкцію з бухобліку ПДВ скасовано. Відповідний наказ, яким вона була затверджена, втратив чинність з 09.08.2019 р. Однак для бухгалтерів залишається основний документ – Інструкція № 291 (та План рахунків).

Підготовлено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Проект наказу оприлюднений для обговорення. До того ж, оприлюднено й проект змін до Інструкції № 291, а також деяких П(С)БО, що приводяться у відповідність до МСФЗ.

На обговоренні з громадськістю і проект наказу Мінфіну щодо запровадження IBAN та удосконалення окремих процедур казначейського обслуговування бюджетних коштів.

НБУ підготував проект постанови щодо врегулювання  порядку відкриття та закриття рахунків клієнтів банків. Але у ньому є «ложка дьогтю»: планується заборонити використовувати кошти з поточних рахунків підприємців /фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, на власні потреби як фізичних осіб.

Як заповнити платіжне доручення у перехідний період запровадження ІBAN - також у роз’ясненні НБУ.

ФСС надав роз’яснення щодо відповідальності страхувальника у випадку самостійного виправлення помилки у сумі лікарняних та нагадав про алгоритм отримання лікарняних (декретних).

ДФС вдруге за серпень оновила план-графік документальних планових перевірок станом на 15.08.2019 р. За традицією, змінюються розділи III та IV.

У свою чергу,  наші експерти:

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера і в розділі Інформер програми M.E.Doc.