вгору

Щоб уникнути відмови у прийнятті податкової декларації, слід заповнювати всі обов'язкові реквізити

Форма податкової декларації встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. Про це зазначено у п. 46.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Форма податкової декларації повинна містити необхідні обов'язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору.

Обов’язкові реквізити – це інформація, яку повинна містити форма податкової декларації, у разі їх відсутності документ втрачає визначений ПКУ статус із настанням юридичних наслідків (п. 48.2 ПКУ).

У п. 48.3 та п. 48.4 ПКУ наведено вичерпний перелік обов’язкових реквізитів, які повинна містити податкова декларація.

Якщо платником податку у податковій декларації не заповнений хоча б один із обов’язкових реквізитів, то така декларація не вважається податковою (п. 48.7 ПКУ).

У разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог, контролюючий орган зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації, зазначивши причини відмови (п. 49.11 ПКУ).

При цьому, контролюючий орган повинен надати такі пояснення у встановлені законодавством строки, з дня отримання податкової декларації:

  • 5ти робочих днів – у разі отримання такої податкової декларації, надісланої поштою або засобами електронного зв'язку (пп. 49.11.1 ПКУ);
  • 3х робочих днів – у разі отримання такої податкової декларації особисто від платника податку або його представника (пп. 49.11.1 ПКУ).

Крім того, у разі отримання відмови у прийнятті податкової декларації платник податків має право (п. 49.12 ПКУ):

  • подати податкову декларацію та сплатити штраф у разі порушення строку її подання;
  • оскаржити рішення контролюючого органу у порядку, передбаченому ст. 56 ПКУ.

Про це зазначили податківці офісу ВПП ДФС.

Нагадаємо нашим користувачам, що з у програмі M.E.Doc та на веб-сервісі COTA розміщені бланки декларацій з податків і зборів, які заповнюються і подаються до контролюючих органів, просто і легко.

У Блозі бухгалтера можна ознайомитись з матеріалами: