вгору

Виправлення помилки у звітності з ЄСВ за періоди, давніші трьох років

ДФС у Львівській області відповіла на питання, як виправити помилку, виявлену в індивідуальному коді фізичної особи у звітності з єдиного соціального внеску за 2010-2011 рр.

Порядок виправлення страхувальником помилок у звіті з ЄСВ у разі самостійного виявлення недостовірних відомостей передбачено в Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженому наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435 (далі – Порядок № 435).

Так, в п. 2 розділу V Порядку № 435 передбачено, що у разі виявлення страхувальником у Звіті після закінчення звітного періоду помилки в реквізитах (крім сум), що стосується застрахованої особи, подаються скасовуючі документи.

Тобто страхувальник повинен сформувати та подати Звіт за попередній період, який містить перелік таблиць Звіту, відповідну таблицю зі статусом «скасовуюча» з відомостями, які були помилкові, на одну або декількох застрахованих осіб та відповідну таблицю зі статусом «початкова» із зазначеними правильними відомостями на одну або декількох застрахованих осіб, при цьому таблиця 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам» додатка 4 до Порядку № 435 повинна містити дані по кожній застрахованій особі окремо.

Звіт, сформований для виправлення помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблиць 1 - 4 додатка 4 до Порядку № 435. При цьому внесення змін до сум нарахованої заробітної плати або доходу та у зв’язку з цим до нарахованих сум єдиного внеску за звітний місяць при формуванні і поданні скасовуючих документів не допускається.

Отже, при виявленні помилки у звітності, давнішій трьох років, помилки виправляються у загальному порядку.

Звертаємо увагу!

Згідно з ч. 16 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки з ЄСВ, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Тому платники у разі виявлення помилки у звітності з ЄСВ мають можливість виправити таку помилку без застосування строку давності у 3 роки. Крім того, податкові органи також мають право перевірити та донарахувати зобов’язання з ЄСВ, починаючи з дати взяття на облік платника ЄСВ.