вгору

Внутрішньо переміщені особи мають право скористатися податковою знижкою при оренді житла

Громадяни, які були вимушені покинути окуповані території в Україні, мають право скористатися податковою знижкою у разі оренди житла.

Це право їм надано на підставі змін, внесених до п. 166.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) Законом України від 06.07.2018 р. № 2530-VIII (набрав чинності 04.10.2018 р.). Відповідно до цього Закону у ПКУ з’явився новий пп. 166.3.9, який розширив перелік витрат, що включаються до податкової знижки, та визначив особливі умови її надання.

Отже, платник ПДФО, який має статус внутрішньо переміщеної особи, має право включити до податкової знижки суму фактично сплачених ним коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства. Ця знижка може бути надана за умови, що такий платник ПДФО та/або члени його сім’ї першого та другого ступенів споріднення:

  • не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;
  • не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір податкової знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.

Про це повідомило ГУ ДФС у Харківській області.

До відома!

Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат, на яку зменшується оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати, в результаті чого з бюджету повертається частина сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

Додатково читайте у Блозі бухгалтера:

Чи включаються до податкової знижки витрати на навчання на військовій кафедрі?

Чи буде податкова знижка, якщо податковий агент утримав, але не перерахував ПДФО?

Мінфін оприлюднив зміни до порядку заповнення декларації про доходи.