вгору

ВРУ прийняла ще один закон про податкові пільги №3275

На позачерговому засіданні 30.03.2020 року ВРУ прийняла проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) від 29.03.2020 № 3275.

Документ готується на підпис.

Законом, зокрема, знову вносяться зміни до Податкового кодексу України з метою актуалізації, вдосконалення правових відносин у багатьох сферах життєдіяльності, які зазнали змін у зв’язку із  поширенням коронавірусу COVID-19.

Згідно з текстом законопроєкту до ПКУ вносяться такі зміни:

1. збільшується граничний обсяг доходу, передбачений для платників єдиного податку 1-3 групи. А саме, граничний обсяг доходу протягом року пропонується встановити:

  • для єдинників 1 групи – в розмірі 1 млн грн. (зараз 300 тис грн.),
  • для єдинників 2 групи – в розмірі 5 млн грн. (зараз 1,5 млн грн.),
  • для єдинників 3 групи – в розмірі 7 млн грн. (зараз 5 млн грн.).

2. Дозволяється за результатами 2020 року відносити до податкової знижки «суму коштів або вартість лікарських засобів», інших товарів «за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України».

3. Уточнено період звільнення від ПДВ лікарських засобів, медичних виробів, необхідних для подолання хвороби (COVID-19). Цей період починається з 17 березня 2020 року, а закінчується останнім числом місяця,  в якому завершується дія  карантину, що встановлено КМУ на всій території України.

4. Доповнено підрозділ 4 розділу XX ПКУ щодо особливостей справляння податку на прибуток. Зокрема, у 2020 році коригування, встановлені абз. першим пп. 140.5.9 ПКУ (фінрезультат збільшується на суму у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року), не застосовуються щодо сум коштів або вартості лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання тощо, які добровільно перераховані (передані) громадськім об’єднанням та/або благодійним організаціям та/або центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, протягом дії карантину.

5. Доповнено підрозділ 5 розділу XX ПКУ щодо особливостей справляння акцизного податку та екологічного податку. Зокрема, встановлюється тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів (до 31.05.2020 року).

6. Внесено зміни до підрозділу 10 розділу XX ПКУ щодо незастосування штрафних санкцій у період карантину. А саме, за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:

- порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії

- відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- порушення вимог законодавства в частині:

  • обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;
  • цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального;

- здійснення суб'єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку;

- порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Також доповнено перелік перевірок, на які не розповсюджується мораторій. Отже мораторій не стосується таких перевірок:

  • документальних позапланових перевірок з підстав, визначених пп. 78.1.8 ПКУ;
  • фактичних перевірок в частині порушення вимог законодавства в частині:
  • обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;
  • цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального з підстав визначених пп. 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 ПКУ.

7. В оновлених п. п. 52-4, 52-5 підрозділу 10 розділу XX ПКУ вносяться зміни щодо зменшення періоду, на який встановлено звільнення із плати за землю (земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності), податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Цей період скорочено – з 1 березня по 31 березня 2020 року (було: з 1 березня по 30 квітня 2020 року).

8. В новому п. 52-7 підрозділу 10 розділу XX ПКУ пропонується надати можливість органам місцевого самоврядування переглядати ставки місцевих податків та зборів впродовж 2020 року.

9. Тимчасово, на період до 31 травня 2020 року (включно), зупиняється перебіг строків, встановлених: ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків (крім скарг щодо відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.

Зауважимо, що прийнятий закон неоднозначний та викликав бурхливу реакцію громад. Крім того, остаточного тексту закону ще не має, в матеріалі коментар лише частини змін, внесених даним законом, відповідно до тексту законопроєкту, який розміщено на сайті ВРУ.

Про податкові пільги на час карантину, встановлені раніше, читайте у Блозі бухгалтера.