вгору

За непрацюючу дружину або чоловіка працівника дипслужби сплачується ЄСВ

Уряд затвердив порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за непрацюючого іншого з подружжя працівника дипломатичної служби, який перебуває за місцем довготермінового відрядження такого працівника.

Документ прийнято на виконання ч. другої ст. 37 Закону України “Про дипломатичну службу” від 07.06.2018 р. № 2449-VIII (набрав чинності 19 грудня 2018 року), якою гарантовано, що час перебування за кордоном іншого з подружжя, який не працював під час перебування за кордоном за місцем довготермінового відрядження працівника дипломатичної служби, зараховується до страхового стажу.

Згідно з прийнятим Урядом рішенням нарахування ЄСВ за непрацюючого іншого з подружжя працівника дипломатичної служби, який перебуває за місцем довготермінового відрядження, здійснюється без нарахування і виплати такій особі заробітної плати.

ЄСВ нараховується виходячи із суми мінімальної заробітної плати, затвердженої законом про Державний бюджет України на відповідний рік, з дня направлення працівника дипломатичної служби за кордон до дня перетинання державного кордону України у зв’язку з остаточним поверненням в Україну.

Обчислення ЄСВ здійснюється:

  • МЗС – за застраховану особу, яка направляється за кордон разом з працівником дипломатичної служби за місцем її довготермінового відрядження;
  • уповноваженим органом Міноборони, що забезпечує діяльність апарату військових аташе та апарату представника Міноборони при дипломатичному представництві України, – за застраховану особу, яка направляється за кордон разом з працівником апарату військових аташе та апарату представника Міноборони при дипломатичному представництві України.

Сплата ЄСВ та подання звіту з ЄСВ за таких осіб проводиться щомісячно в загальному порядку.

До відома! Звіт з ЄСВ зручно подавати у програмі M.E.Doc та веб-сервісі СОТА.