вгору

Звітувати за аліментами роботодавцям доведеться щомісяця

Роботодавці звітуватимуть про стягнення аліментів щомісяця (раніше було – щокварталу) до органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця. Наказом Мін’юсту від 02.08.2018 р. № 2522/5 внесено зміни до Інструкції з організації примусового провадження, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 р. № 512/5 (далі – Інструкція № 512/5). Так, за кожною постановою про стягнення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, фізичними особами – підприємцями, з якими боржник перебуває у трудових відносинах, щомісяця та після закінчення строку відповідних виплат або у разі звільнення працівника подається окремий звіт про здійснені відрахування та виплати за формою, наведеною у додатку 9 до Інструкції № 512/5.

Також збільшено період стягнення аліментів за виконавчими листами за минулий час – у межах десятирічного строку, що передував пред’явленню виконавчого листа до виконання (зараз такий строк становить три роки). Якщо за виконавчим документом, пред’явленим до виконання, утримання аліментів не проводилося у зв’язку з розшуком боржника, стягнення аліментів має здійснюватись за весь період незалежно від установленого десятирічного строку та досягнення повноліття особою, на утримання якої присуджені аліменти.

Крім цього, зазнав змін і порядок накладення штрафу на боржника державним виконавцем.

Зверніть увагу!

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 03.07.2018 р. № 2475-VIII (тобто не раніше 28.08.2018 р.).

Про посилення відповідальності за несплату аліментів та про те, як відображати стягнення аліментів з доходу працівника у формі № 1ДФ - ми повідомляли у Блозі бухгалтера.