вгору

Аванс по зарплаті за першу половину місяця: що з ЄСВ?

Нагадуємо нашим читачам, що заробітна плата нараховується працівникові не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, який не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який ця виплата здійснюється (ч. 1 ст. 115 Кодексу законів про працю України).

Виплата заробітної плати за першу половину місяця є авансом, який виплачується у період з 16 по 22 число поточного місяця. Крім того, аванс має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час.

Платниками ЄСВ є роботодавці, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань). Це передбачено п. 1 ч. першої ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464).

ЄСВ нараховується для платників, зазначених, зокрема, у п. 1 ч. першої ст. 4 Закону № 2464 на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. першої ст. 7 Закону № 2464).

Згідно з абз. другим ч. восьмої ст. 9 Закону № 2464 роботодавці під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується ЄСВ, одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄСВ у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

Платники ЄСВ, крім платників, зазначених у п. п. 4, 5 та 5-1 ч. першої ст. 4 Закону № 2464, зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця (абз. перший ч. восьмої ст. 9 Закону № 2464).

Отже, сума зарплати за першу половину місяця (аванс) є базою нарахування ЄСВ.

Про це інформує ГУ ДПС у Харківській області.

Про виплату зарплати без перевірки сум ЄСВ: у які строки ДПС надає відповідну довідку читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.