вгору

Чи може працівник отримати додаткову щорічну відпустку під час ВС?

На питання чи можна працівнику, в якого щорічна основна відпустка складає 24 календарні дні, надати додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю 7 календарних днів під час воєнного стану - відповіли фахівці ГУ Держпраці у Київській області.

Так, додаткові відпустки під час дії воєнного стану надаються без обмежень.

У період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні. Це визначено вимогами ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Отже, зазначена норма не обмежує права працівника на одержання щорічних додаткових та інших відпусток, передбачених законодавством.

В той же час, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Про те, скільки разів можна надавати працівнику відпустку за власний рахунок під час ВС та про 10 правил надання відпустки без збереження заробітної плати, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.