вгору

Для ФОП-єдинників 1–2 групи змінили правила отримання допомоги на дітей

Змінено правила отримання допомоги на дітей підприємців – єдинників 1-2 групи. 03.06.2020 р. набрала чинності постанова КМУ від 01.06.2020 р. № 432 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 і від 22 квітня 2020 р. № 329».

Що саме змінюється?

1. Допомога на дітей призначається і виплачується ФОПам, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до 1–2 групи платників єдиного податку, та тим, які до березня 2020 р. (включно) перейшли на спрощену систему оподаткування.

2. Умовами надання такої допомоги ФОПам є:

  • сплата ЄСВ за всі місяці 2019 р. або протягом усіх місяців 2019 р. після держреєстрації фізособи-підприємця;

або

  • реєстрація ФОПом у січні–березні 2020 р.;

або

3. Допомога підприємцям, зареєстрованим з січня по березень 2020 р. (включно) та пенсіонерам або особам з інвалідністю, які звернулися за її призначенням у травні-червні 2020 р., призначається та виплачується починаючи з травня 2020 р.

4. Допомога на дітей, як і раніше було передбачено, призначається на період карантину, встановленого КМУ, та на один місяць після дати його відміни одному з батьків (опікуну), з яким постійно проживає дитина, на кожну таку дитину, до досягнення нею 10 річного віку (включно) у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп станом на 01.01.2020 р., і виплачується щомісяця за повний місяць.

5. Змінено перелік документів для отримання допомоги.

Заявник подає у паперовій формі:

  • копії свідоцтв про народження дітей або виданих компетентними органами іноземної країни і легалізованих в установленому порядку документів, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України (для дітей віком до 10 років);
  • довідку з Пенсійного фонду України про сплату ЄСВ (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7), крім пенсіонерів; тих осіб, хто досяг пенсійного віку; осіб з інвалідністю та зареєстрованих ФОПів з січня по березень 2020 р. (включно);
  • копію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • копію рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Заявник подає в електронній формі такі документи:

  • фотокопії свідоцтв про народження дітей або відомості про свідоцтва про народження дітей (серія, номер, дата видачі, П.І.Б. дитини, П.І.Б. батьків) чи виданих компетентними органами іноземної країни і легалізованих в установленому порядку документів, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України (для дітей віком до 10 років);
  • фотокопію довідки з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7), крім пенсіонерів та тих осіб, хто досяг пенсійного віку, осіб з інвалідністю та зареєстрованих ФОПів з січня по березень 2020 р. (включно);
  • фотокопію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • фотокопію рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

6. Для підтвердження даних про одержувачів пенсій та допомоги особами з інвалідністю використовується інформація терорганів Пенсійного фонду та інформація органів соцзахисту населення за результатами обміну електронними базами даних (тобто, ніяких додаткових документів подавати не потрібно).

7. Викладено у новій редакції форму заяви про призначення допомоги (додаток до Порядку). В ній з’явилися вказівки про те, що до заяви додаються легалізовані іноземні документи про дітей або не додається довідка ОК-7.

Про додаткові соціальні гарантії для ФОПів та малозабезпечених сімей на період карантину читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.