вгору

Для оплати лікарняних на самоізоляції від COVID-19 слід подавати окремі заяви-розрахунки

ФСС роз’яснив особливості отримання компенсації втраченого заробітку під час самоізоляції.

1. У період карантину, крім звичних виплат, ФСС надає допомогу за додатковими страховими випадками – зокрема, у разі ізоляції від COVID-19.

2. Право на отримання цієї виплати мають усі застраховані особи, тобто кожен працевлаштований.

3. Допомога фінансується ФСС у разі самоізоляції під меднаглядом або перебування в спецзакладах охорони здоров’я у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

4. Виключною підставою для її нарахування є виданий у встановленому порядку лікарняний листок із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11».

 МОЗ рекомендувало закладам охорони здоров’я здійснити заміну попередньо виданих у зв’язку із самоізоляцією довідок на листки непрацездатності.

5. Строк видачі таких листків непрацездатності відповідно до діючих нормативно-правових актів і галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я складає 14 днів. Як і в загальних випадках, лікарняний спочатку видається на 5 днів з наступним продовженням.

6. Для отримання допомоги від ФСС необхідно передати листок непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» своєму роботодавцю.

7. Роботодавець на підставі отриманого від працівника лікарняного листка оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19, та передає її до Фонду на фінансування. Зробити це можна дистанційно.

Увага! Для оплати листків непрацездатності, пов’язаних із самоізоляцією, формується окрема заява-розрахунок.

8. Розмір допомоги від Фонду за такими лікарняними листками складає 50% середньої заробітної плати та не залежить від тривалості страхового стажу працівника. ФСС здійснює фінансування, починаючи з 6-го дня, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем.

 Для медичних працівників компенсація втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19 здійснюється Фондом у розмірі 100% середнього доходу і також не залежить від тривалості страхового стажу.

Після того, як роботодавець передасть заяву-розрахунок до ФСС, слідкувати за станом фінансування можна на телеграм-каналі ФСС.

Нагадуємо нашим користувачам, що Заяву-розрахунок до ФСС можна подати через програму M.E.Doc (ідентифікатор форми С1100101).

Про те, як отримати лікарняний на карантині та як його оплачується лікарняний через самоізоляцію, дізнайтесь з Блогу бухгалтера, Інформеру програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.