вгору

До уваги податкових агентів – великих платників податків щодо сплати ПДФО

Порядок сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету встановлено п. 168.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Згідно з п. 168.4 ПКУ податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету відповідно до Бюджетного кодексу України (далі – БКУ).

Статтею 64 БКУ визначено, що ПДФО, який сплачується (перераховується) податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються працівникам такого суб’єкта господарювання.

Разом з тим, відповідно до п. 64.7 ПКУ, великий платник податків (далі – ВПП) зобов'язаний стати на облік за основним місцем обліку у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП (міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків – далі МУ ДПС по роботі з ВПП) та за неосновним місцем обліку у такому контролюючому органі або його територіальних підрозділах щодо наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням такого МУ ДПС по роботі з ВПП, що здійснює супроводження ВПП, або його територіальних підрозділів об’єктів оподаткування, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність такого ВПП.

Отже, якщо юридична особа (податковий агент), яка зареєстрована як великий платник податку, розташована за місцезнаходженням в межах населених пунктів розташування МУ ДПС по роботі з ВПП (в містах Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові), то ПДФО за найманих працівників вона сплачує до місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням на рахунки для територіальних органів МУ ДПС по роботі з ВПП.

У разі, якщо юридична особа – ВПП створює підрозділи за неосновним місцем обліку, але також в межах населених пунктів розташування МУ ДПС по роботі з ВПП, які не уповноважені юридичною особою нараховувати (сплачувати) ПДФО, то цей податок, нарахований працівникам відокремленого підрозділу юридична особа перераховує до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого підрозділу на рахунки для територіальних органів МУ ДПС по роботі з ВПП.

Про це інформує ДПС.

Про те, що великих платників податків закріпили за міжрегіональними управліннями ДПС та про оновлений реєстр ВПП на 2021 рік, ми повідомляли у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.