вгору

Додаткова відпустка за особливий характер роботи протягом воєнного стану: чи можлива?

Держпраці роз’яснило: чи можна працівнику, в якого щорічна основна відпустка складає 24 календарні дні (далі – к. дн.), надати додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю 7 к. дн. (період роботи дозволяє) під час воєнного стану?

Так, додаткові відпустки під час дії воєнного стану надаються без обмежень.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 к. дн.

Отже, ця норма не обмежує права працівника на одержання щорічних додаткових та інших відпусток, передбачених законодавством.

Однак, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Про це інформує Управління Держпраці у Полтавській області.

Про трудові відносини в умовах воєнного часу та чи можлива відпустка за власний рахунок з ініціативи роботодавця читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.