вгору

Дохід в безготівковій формі: що з РРО?

30.04.2021

Податківці під час гарячої лінії надали відповіді на актуальні питання щодо застосування РРО підприємцями.

Чи вважається перевищенням доходу в 220 мінімальних заробітних плат (далі – МЗП) для фізичних осіб – підприємців на спрощеній системі оподаткування, що є визначальним для застосування РРО відповідно до вимог ПКУ, якщо увесь дохід ФОПа був отриманий у безготівковій формі (шляхом здійснення розрахунків виключно шляхом надходження коштів на розрахунковий рахунок шляхом перерахування з рахунку іншого суб'єкта або в результаті внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок? Чи зобов’язаний ФОП у цьому разі застосовувати РРО?

Правовідносини у цій сфері регулюються ПКУ та Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265). Відповідно до вимог ПКУ реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) не застосовуються платниками єдиного податку:

  • 2-ї–4-ї груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 МЗП.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 220 МЗП застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Законом № 265 визначено, що РРО не застосовуються у разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку).

Отже, ФОПи, які обрали спрощену систему оподаткування, при здійсненні розрахункових операцій виключно у безготівковій формі (шляхом перерахування коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку, а також шляхом внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок) можуть не застосовувати РРО незалежно від виду діяльності та обсягу отриманого доходу.

Чи потрібно підприємству застосовувати РРО, якщо розрахунки за проведені дослідження пацієнти будуть самостійно здійснювати через мобільний POS-термінал «Приватбанку», що буде встановлений на території закладу охорони здоров'я, а грошові кошти за договором еквайрингу з «Приватбанком» будуть зараховуватись на поточний рахунок підприємства?

При проведенні пацієнтами розрахунків за лабораторні дослідження електронними платіжними засобами через POS-термінал підприємству необхідно застосовувати РРО чи програмний РРО та в обов'язковому порядку надавати розрахунковий документ, створений в паперовій та/або електронній формі встановленої форми та змісту, на повну суму проведеної операції.

Про це інформує начальник управління податкового аудиту ГУ ДПС у Львівській області.

Про зміни у використанні РРО з 01.01.2021 р., відтермінування строків застосування РРО, а також ТОП гарячих запитань та відповідей щодо ПРРО, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.