вгору

Допомога на лікування: за наявності яких документів не підлягає оподаткуванню ПДФО?

Кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи, не включаються до загального оподатковуваного доходу платника податків. Така норма визначена пп. 165.1.19 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Зазначені норми застосовуються юридичною особою – благодійною організацією або роботодавцем платника податку лише за наявності відповідних документів, які підтверджують факт проведення такого лікування та медобслуговування.

Нагадаємо, до таких документів відносяться:

  • документи, що підтверджують потребу фізособи в лікуванні та медичному обслуговуванні (наявність та характеристики хвороби, травми);
  • документи про надання послуг на лікування або медичне обслуговування, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому вони надаються;
  • обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг;
  • інші необхідні документи в залежності від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

ДПС рекомендує платникам податку для підтвердження фактично понесених ними витрат, пов’язаних з лікуванням та медичним обслуговуванням, надавати договори, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача), платіжні та розрахункові документи тощо.

Таке роз’яснення надали фахівці ДПС у Чернівецькій області.

Про позицію Мінфіну щодо оподаткування допомоги по частковому безробіттю під час карантину та про те, що допомога по частковому безробіттю не є базою оподаткування ЄСВ, читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.

Медок, новини