вгору

ДПСУ попередила про проведення перевірок щодо продажу технічно складних товарів

13.12.2021

ДПСУ на своєму сайті прокоментувала інформацію щодо продажу на території України технічно складних побутових товарів без застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та без видачі відповідних розрахункових документів встановленої форми.

Податковим кодексом України (п. 52-2 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення») встановлено, що на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабміном, установлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок, у т. ч. на проведення фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю технічно складними побутовими товарами, до яких відносяться, зокрема, мобільні телефони, планшети та інші електронні гаджети.

На думку податківців, деякі несумлінні платники податків, користуючись введеним мораторієм на перевірки, умисно та систематично ухиляються від виконання обов’язку щодо застосування РРО при продажу таких товарів.

Наразі ДПС акумулює інформацію щодо порушень порядку проведення розрахунків, зокрема, на ринку електронної техніки.

! Відповідні контрольно-перевірочні заходи будуть проведені після закінчення встановлених обмежень, а порушники притягнуті до відповідальності.

Нагадаємо нашим користувачам, що з 01.01.2022 р. значно розширюється перелік суб’єктів господарювання, які повинні застосовувати РРО/ПРРО. Докладніше про це ми писали у матеріалі.

Також звертаємо увагу, що платники податків – користувачі РРО/ПРРО з 26.11.2021 року повинні вести облік товарних запасів відповідно до вимог наказу №496.

Про те, хто повинен вести товарні запаси , та про те, що обов’язкове застосування РРО (ПРРО) єдинниками можуть перенести на рік, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.