вгору

Електронна контрольна стрічка: що змінилось?

29.06.2021

22.06.2021 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 29.03.2021 р. № 184 щодо змін до Вимог створення електронної контрольної стрічки та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків (набрання чинності відбулося з дня офіційного опублікування в «Офіційному віснику України», № 47, 2021).

Наказ № 184 забезпечив приведення у відповідність до нормативних документів, що регулюють застосування РРО/ПРРО:

  • Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій, програмних реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, затверджених наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. № 1057 (далі - Наказ № 1057);
  • Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів Державної податкової служби України, затвердженого Наказом № 1057.

Якщо не вдаватися у деталі, які  покликані гармонізувати наявні нормативні документи, то звернути увагу радимо на такі  речі:

1. Змінено вимоги до створення електронної контрольної стрічки в РРО (ПРРО) та модемах.

Врегульовано визначення поняття «контрольна стрічка ПРРО». Так, контрольною стрічкою ППРО вважаються e-копії розрахункових документів, а також e-копії фіскальних звітних чеків (далі - ФЗЧ), які сформовані послідовно із додаванням у кожен наступний розрахунковий документ або ФЗЧ хешу попереднього розрахункового документа або ФЗЧ та зберігаються в електронній формі ПРРО під час його роботи на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером ДПС (в режимі офлайн) до моменту їх передачі до фіскального сервера ДПС.

Також підкориговано вимоги до ПРРО. Зокрема, зазначено, що:

  • передача електронних документів завершується отриманням від фіскального сервера контролюючого органу (раніше було – від контролюючого органу) підтвердження про доставку таких документів (оновлений пп. 2.4.1 Вимог);
  • ПРРО повинен також забезпечувати передачу до фіскального сервера ДПС e-копій розрахункових документів та e-копій ФЗЧ та повідомлень, передбачених Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 (далі – Порядок № 547), що необхідні для обліку роботи ПРРО фіскальним сервером контролюючого органу (новий п. 2.4.2 Вимог).

2. Змінено Порядок передачі інформації від РРО (ПРРО) до ДПС дротовими (бездротовими) каналами зв’язку.

Наразі цей Порядок регулює й механізм передачі електронних фіскальних звітів ППРО та повідомлень, передбачених Порядком № 547, а не лише механізм передачі електронних копій розрахункових документів та ФЗЧ РРО (ПРРО).

Звертаємо Вашу увагу на розширення функцій фіскального сервера ДПС. Так, за його допомогою здійснюється перевірка та збереження даних сертифікатів кваліфікованих або удосконалених електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО.

Крім того, фіскальний сервер повинен забезпечувати можливість СГ, що використовують ПРРО, в автоматичному режимі отримувати дані про електронні розрахункові документи. 

Про те, що планують змінити у застосуванні РРО та ПРРО, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.