вгору

ФОП-єдинник перейшов на групу 3 з особливостями в середині місяця: за який період вперше звітувати?

Відповідно до пп. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками єдиного податку групи 3 можуть бути, зокрема, фізичні особи – підприємці.

Податковий (звітний) період для єдинників групи 3, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, дорівнює календарному місяцю. Це визначено абз. першим пп. 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Наказом Мінфіну від 26.04.2022 р. № 124 (далі – Наказ № 124), який набрав чинності 06.05.2022, затверджено форму Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні.

Згідно з абз. першим пп. 9.7 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ платники єдиного податку групи 3, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, подають до ДПС податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім випадків, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

До відома! Відповідно до пп. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку групи 3 з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ:

  • з 01 квітня 2022 рокуу разі подання заяви до 01 квітня 2022 року;
  • з наступного робочого дня після подання заявиу разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 р.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня держреєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення»  ПКУ, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Отже, першим звітним (податковим) періодом ФОПа, який обрав спрощену систему з особливостями оподаткування, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, в середині податкового (звітного) місяця, буде місяць, в якому відбулася його реєстрація платником єдиного податку групи 3 з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Про це повідомила ДПСУ.

Нагадуємо нашим користувачам, що податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні як для юр-, так і для фізосіб зручно подавати в M.E.Doc (ідентифікатор форми J/F0103203).

Про особливості переходу платників на спрощену систему оподаткування: ТОП-5 запитань-відповідей, та за який період подавати Дод. 2 до декларації єдинника, який використовує особливу систему оподаткування, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.