вгору

Форма звітності для торговців валютними цінностями

Нагадаємо, що з 01.01.2023 р. Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі” від 03.11.2022 р. № 2720-ІХ Податковий кодекс України (далі - ПКУ) доповнено п. 141.13, який визначає особливості оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі. 

Наказом Мінфіну України “Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств” від 20.02.2023 р. № 101 Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств доповнено додатком ОВ, в якому платники податку на прибуток підприємств, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, відображатимуть суму авансових внесків за кожен пункт обміну іноземної валюти, яка сплачується щомісяця та є невід’ємною частиною податку на прибуток підприємств. 

Сплачена протягом звітного (податкового) періоду сума авансових внесків з податку на прибуток підприємств зменшує податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств, розраховані за результатами такого звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною п. 136.1 ПКУ, у сумі, що не перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) період. 

Враховуючи зазначене, додаток ЗП до Декларації доповнено рядком 16.5, в якому відображається сума нарахованих та сплачених авансових внесків з пунктів обміну іноземних валют, що зменшує суму нарахованого податкового зобов’язання з урахуванням положень ПКУ.

Про це нагадали податківці ДПС у Львівській області. 

Звертаємо увагу! В програмі M.E.Doc користувачі можуть заповнити форму Декларації з податку на прибуток з додатком ОВ, ідентифікатор форми - J0115924 (рис. 1) та оновленим додатком ЗП, ідентифікатор форми - J0111424 (рис. 2).

 Оновлені форми будуть діяти з 01.07.2023 р. 

податок на прибуток, декларація з податку на прибуток

Рис. 1

податок на прибуток, декларація з податку на прибуток

Рис. 2

Про чергові зміни в формі декларації з податку на прибуток та зміни у додатках до Податкової декларації з податку на прибуток, читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.