вгору

ФСС профінансує декретну допомогу відстороненій від роботи за відмову від вакцинації вагітній жінці

ФСС здійснить фінансування допомоги по вагітності та пологах незалежно від того, чи було застраховану особу відсторонено від роботи через відмову від обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Нагадаємо, допомоги по тимчасовій втраті працездатності не надаються працівникам, яких було відсторонено від роботи через відмову або ухилення від вакцинації проти COVID-19. Виплати не здійснюються, оскільки в період відсторонення від роботи з припиненням виплати заробітної плати факт втрати заробітку через хворобу або травму відсутній.

При цьому, допомоги по вагітності та пологах є окремим видом матеріального забезпечення та надаються за кошти ФСС за весь час перебування жінки у декретній відпустці. Право на таку відпустку настає з 30 тижнів вагітності, попри перебування у відпустках інших видів, зокрема без збереження заробітної плати. Тож у разі формування е-лікарняного по вагітності та пологах застрахована особа набуває право на декретну відпустку та відповідну допомогу за рахунок коштів Фонду соцстраху України незалежно від того, чи було її відсторонено.

Тривалість декретної відпустки, яка фінансується ФСС, зазвичай складає 126 календарних днів (70 днів до пологів і 56 днів після пологів).

Про це повідомив ФСС.

Про те, що МОЗ розширило перелік професій, які підлягають обов’язковій вакцинації від ковіду – читайте у матеріалі.

Про особливості призначення допомоги від ФСС за лікарняними по вагітності та пологах та про актуальні відповіді на запитання щодо e-лікарняних читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.