вгору

Імпортний немаркований алкоголь: чи треба вказувати у декларації?

Нагадаємо нашим читачам, що контроль за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджету податку з підакцизних товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, під час митного оформлення здійснюється контролюючими органами.

Норми встановлені п. 224.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Акцизний податок із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) сплачується платниками податку до або в день подання митної декларації (пп. 222.2.1 ПКУ).

У разі ввезення маркованої підакцизної продукції на митну територію України податок сплачується під час придбання марок акцизного податку з доплатою (у разі потреби) на день подання митної декларації (пп. 222.2.2 ПКУ).

Для одержання марок акцизного податку імпортер повинен подати продавцю таких марок заявку-розрахунок, платіжні документи, що підтверджують внесення плати за марки та сплату податку до відповідного бюджету (п. 226.14 ПКУ).

Таким чином, контроль за сплатою акцизного податку з підакцизної продукції, яка не маркується марками акцизного податку, здійснюється Державною митною службою (далі – Держмитслужба).

Форма декларації акцизного податку (далі – Декларація), Порядок її заповнення та подання затверджені наказом Мінфіна від 23.01.2015 р. № 14.

Формою Декларації передбачено декларування лише ввезеної на митну територію України маркованої продукції.

Тобто, відображення імпортером алкогольних напоїв (в т.ч. пива), які не підлягають маркуванню марками акцизного податку, в декларації акцизного податку не передбачено.

Роз’яснення розміщено на сайті ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Про нові форми заявок-розрахунків на виготовлення та придбання акцизних марок та про особливості заповнення нової форми декларації акцизного податку читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.