вгору

Інструмент для інтеграції з обліковими системами, або як завантажити дані в модуль МСФЗ від M.E.Doc?

Уже більше 2000 користувачів програми M.E.Doc придбали і користуються модулем "Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL)". Більше про цей модуль читайте тут.

Але є користувачі, які, за різних обставин, не знають, як перенести дані з облікової системи в програму M.E.Doc із застосуванням файлів у форматі *.xlsm? Для чого цей формат, і що це за файли?

Командою M.E.Doc було створено спеціальні  перехідні файли Excel (у форматі *.xlsm), що працюють на основі макросів та призначені для імпорту даних в модуль "Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL)".

Щодо призначення файлів

Цей інструмент надає можливості завантажити дані з облікової системи, просто, наглядно та швидко, та не потребує тривалих людських, фінансових та часових витрат.

Перша функція файлу - перенесення даних з облікової системи в M.E.Doc. Даний процес складається з двох основних кроків: 

1) попередня автоматизація на боці підприємства - мапінг (співставлення полів) даних облікової системи з полями файлу Excel та налаштування вивантаження даних в файл; 

2) завантаження даних з файлу Excel в програму M.E.Doc.

Для того, щоб механізм впровадження інтеграції не розтягнувся на місяці, даний підхід дає можливість автоматизувати вивантаження даних з системи підприємства не для всіх одразу, а лише для декількох звітів.

Наприклад, підприємство бачить, що тільки для 5 приміток та основних звітів легко налаштувати автоматичне вивантаження, а для інших приміток знадобиться місяць-два-три роботи - у такому разі налаштовується часткове перенесення даних. А інші, так би мовити, більш “складні” примітки, заповнюються вручну тимчасово, поки у підприємства не знайдеться час та натхнення для повної автоматизації.

Друга функція файлу призначена для користувачів, які раніше працювали в іншому програмному забезпеченні та вирішили здійснити перехід в M.E.Doc. Для них створена кнопкаЗаповнити дані з xbrl звіту, за допомогою якої можна завантажити в файл Excel вже створені звіти для поточного або попередніх періодів та повністю перенести всю інформацію в програму без втрати даних.

Як отримати файли Excel

Файли *.xlsm надаються підприємствам бескоштовно, у яких є активна ліцензія на модуль "Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL)".

Для отримання файлу необхідно здійснити запит в довільній формі на адресу [email protected]. У такому запиті слід вказати свій ЄДРПОУ, та яка з 5 точок входу таксономії необхідна (Загальна таксономія 210_310, Загальна таксономія 220_320, Таксономія для страховиків 210_310, Таксономія для страховиків 220_320 або Таксономія для банків).

Важливо! Для роботи з файлом (здійснення імпорту даних в модуль) необхідна ліцензія "Інтеграція з обліковими системами", без якої імпорт даних в програму неможливий.

Як користуватись файлами 

Файл містить захищені стовпчики з даними щодо полів звітів M.E.Doc, з співставленими їм показниками таксономії (назви тегів, вісей, властивості показників) та один порожній стовпчик, призначений для заповнення даних підприємством (рис.1).

фінансова звітність, МСФЗ, стандарти бухобліку

Рис. 1

Користувачі повинні заповнити стовпчик "Дані" своїми даними з облікової системи (або з файлу xbrl, створеного в іншому ПЗ). Автоматизація внесення даних з облікової системи здійснюється користувачем самостійно.

Зверніть увагу! В файлах xbrl немає прив’язки показників до певних звітів. Якщо користувач не обирав, для якого звіту будуть завантажені дані, наявні в файлі iXBRL, то такі дані будуть заповнені в усіх звітах, в яких вони присутні. 

Тому необхідно перед завантаженням даних в програму M.E.Doc видалити всі зайві заповнені показники в непотрібних звітах або експортувати заповнені показники в програму M.E.Doc та видалити зайві створені звіти вже в програмі.

Для експорту даних з Excel в модуль програми M.E.Doc необхідно скористатись інструкціями, які наведені на аркуші "Настанова" файлу.

Важливо! Для роботи файлів програма M.E.Doc та файл Excel мають бути розташовані на одному локальному диску ПК (або сервера). Робота файлів побудована на макросах, тому політика безпеки підприємства має дозволяти роботу з макросами.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.