вгору

Як рахується час роботи ПРРО в режимі офлайн?

13.07.2021

Програмне рішення програмного реєстратора розрахункових операцій (далі - ПРРО) під час роботи в режимі офлайн має забезпечувати постійний контроль, зокрема, щодо:

  • відновлення зв’язку ПРРО із фіскальним сервером та перевіряти наявність такого зв’язку перед формуванням кожного розрахункового документа в режимі офлайн;
  • дотримання граничних строків застосування режиму офлайн, інформувати особу, яка здійснює розрахункову операцію про залишок часу, протягом якого може тривати режим офлайн, та припинити проведення розрахункових операцій у режимі офлайн у разі досягнення одного із граничних строків (36 годин підряд або 168 годин протягом календарного місяця).

Крім того, ПРРО повинен бути автоматично переведений із режиму офлайн у режим онлайн-обміну з фіскальним сервером у момент відновлення зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером.

Нагадаємо, що Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних РРО затверджено наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. № 317.

Зверніть увагу! В ПРРО час перебування в режимі офлайн рахується відповідно від моменту переходу в режим офлайн.

Перехід в режим офлайн відбувається при формуванні Повідомлення про проведення розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером за формою № 4-ПРРО (далі - Повідомленні за ф. № 4-ПРРО) до виходу з режиму офлайн (передача чеків/звітів, сформованих в режимі офлайн, на фіскальний сервер ДПС).

Роботу в режимі офлайн суб’єкт господарювання може контролювати шляхом сумування періодів часу, протягом якого ПРРО перебував у такому режимі: від дати та часу, що зазначаються у Повідомленні за ф. № 4-ПРРО з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн», до дати та часу, зазначених у Повідомленні за ф. № 4-ПРРО «завершення режиму офлайн».

Про це нагадали податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Користувачі програми M.E.Doc можуть подавати Повідомлення за ф. 4-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316901), скориставшись реалізованою формою: зазначити дату та час, коли ПРРО перебував у режимі офлайн та завершення дії даного режиму (рис. 1).

програмний РРО, відсутність зв'язку

Рис. 1

Для користувачів ПРРО Cashalot: у разі переходу ПРРО в режим офлайн програма попередить користувача відповідним повідомленням (рис. 2).

програмний РРО, відсутність зв'язку

Рис. 2

Для отримання інформації щодо контролю залишку часу при використанні ПРРО в режимі офлайн необхідно навести на Детальніше. Після цього з’явиться відповідна інформаційна табличка (рис. 3).

програмний РРО, відсутність зв'язку

Рис. 3

Крім того, у розділі «Всі каси» також буде відображатись інформація стосовно режиму офлайн та інформація щодо контролю використаного часу в такому режимі (рис. 4).

програмний РРО, відсутність зв'язку

Рис. 4

Також нагадаємо, що використання ПРРО в режимі офлайн може тривати не більше ніж 36 годин, та не більше ніж 168 годин протягом календарного місяця, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером.

Про те, чи може працювати ПРРО в режимі офлайн після спливу такого режиму, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.