вгору

Звільнені від сплати ЄСВ підприємці та частково безробітні мають право на лікарняні

ФОПи та самозайняті особи, які тимчасово звільнені від сплати ЄСВ з метою їх підтримки на період дії протиепідемічних заходів, а також частково безробітні продовжують вважатись застрахованими у ФСС особами.

Отже, такі особи мають право на усі виплати та послуги від Фонду, передбачені законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, допомогу по тимчасовій втраті працездатності в разі хвороби або травми, а також компенсацію втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19 на підставі відповідних лікарняних листків.

 При обчисленні середньоденного доходу для визначення розміру допомоги від ФСС період звільнення від сплати ЄСВ вважається невідпрацьованим з поважних причин. Ці місяці не включаються до розрахункового періоду.

У той же час, період часткового безробіття не відноситься до поважних причин і не виключається з розрахункового періоду. При обчисленні середньоденної зарплати для таких осіб враховують нараховану зарплату, з якої сплачено ЄСВ.

Важливо! Не включається до суми зарплати, з якої обчислюється середня зарплата, допомога по частковому безробіттю. Нагадуємо нашим користувачам, що така допомога надається на період карантину терорганом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, застрахованим особам у разі втрати ними частини зарплати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) діяльності через карантин, встановлений Кабміном. Для її отримання роботодавець (або ФОП чи самозайнята особа) мають звернутися до центру зайнятості, де стоять на обліку як платники ЄСВ.

Про це повідомив ФСС.

Про те, що допомогу по частковому безробіттю надаватимуть і підприємцям та що для оплати лікарняних на самоізоляції від COVID-19 слід подавати окремі заяви-розрахунки, читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.