вгору

Які особливості заповнення додатка 1-1 декларації акцизного податку?

Нагадуємо, якщо у платника акцизного податку в результаті зміни фізико-хімічних показників пального або спирту етилового є необхідність провести збільшення обсягів пального або спирту етилового за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД і при цьому одночасно зменшити обсяги пального або спирту етилового за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, такий платник податку може оформити заявку на поповнення обсягу залишку пального або спирту етилового. В ній зазначаються обсяги пального або спирту етилового, що збільшуються та що зменшуються. Про те, як створити заявку на поповнення/ коригування залишку пального (J/F0210902) – дізнайтесь тут, а спирту етилового (J/F0209901) – тут.

При цьому, якщо суми акцизного податку на таке пальне або спирт етиловий є рівними, то така заявка оформляється з нульовою сумою акцизного податку і реєструється без списання з облікової картки грошових коштів сплаченого акцизного податку. Це передбачено пп. 232.4.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Форму декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14 (далі – Порядок № 14).

Згідно з п. 5 розд. ІV Порядку № 14 платниками акцизного податку, визначеними пп. 212.1.1, 212.1.15 ПКУ, які здійснюють реалізацію пального у розумінні абз. другого пп. 14.1.212 ПКУ, заповнюється розділ В «Податкові зобов’язання з реалізації пального» декларації акцизного податку (далі – Декларація).

Додаток 1-1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального згідно із підпунктом 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу» до Декларації (далі – додаток 1-1 до Декларації) заповнюють усі платники акцизного податку з реалізації пального (в т. ч. виробники). Дані заносяться за акцизними складами/акцизними складами пересувними із зазначенням їх унікального номера в розрізі товарів (продукції) за кодами згідно з УКТ ЗЕД (п. 2 розд. V Порядку № 14).

Формою додатка 1-1 до Декларації передбачено зазначення залишків пального на початок звітного періоду шляхом перенесення його значення із попередньої звітності.

При цьому у разі зміни кодів товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД платник податку при заповненні додатка 1-1 до Декларації відображає рух пального за кожним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД.

Отже, у разі одночасного зменшення обсягів по одному коду УКТ ЗЕД та збільшення по іншому в додатку 1-1 до Декларації відображається рух пального за кожним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД як з від’ємним значенням («-»), так і з позитивним значенням, за всіма необхідними графами.

Про це повідомило ГУ ДПС у Черкаській області.

Нагадуємо нашим користувачам, що у програмі M.E.Doc реалізовано розділ Облік акцизного податку для виробників та реалізаторів підакцизних товарів. Розроблений цей розділ для зручної роботи із системою електронного адміністрування реалізації пального та спирту (СЕАРП та СЕ) та поводження з товарно-транспортними накладними.

Читайте більше матеріалів на цю тему у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі, зокрема: