вгору

Які строки виплати заробітної плати під час карантину?

Нагадуємо, що державні гарантії та трудові відносини регулюються Конституцією України, Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП), іншими законами та нормативно-правовими актами України.

Згідно з ст. 94 КЗпП заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Ст. 115 КЗпП визначено, що зарплата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілки чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів – представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом).

 Строки виплати встановлені не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16-ти календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, зарплата виплачується напередодні.

У свою чергу, заборгованість із виплати зарплати – сума своєчасно невиплаченої зарплати всім категоріям працівників. Це – штатні працівники, особи, які не перебувають в обліковому складі підприємства – сумісники і особти, що працюють за договорами, а також звільнені працівники. Заборгованою вважається сума, яка включає всі нарахування в грошовій і натуральній формі з фонду оплати праці, за винятком обов’язкових утримань, строк виплати якої минув до кінця місяця, у якому вона повинна бути виплачена. За порушення встановлених строків виплати зарплати більш як за один місяць передбачена фінансова, кримінальна та адміністративна відповідальність.

У разі затримки виплати зарплати рекомендуємо, по-перше, написати заяву на ім’я керівника про виплату заборгованої суми зарплати. Якщо безпосередні переговори з роботодавцем не призвели до результату та зарплату не виплачено, слід звернутися із заявою до профспілки про вирішення питання виплати заробітної плати. Наступний крок – це звернення до комісії по трудових спорах. Якщо комісія по трудових спорах не створена або працівник не погоджується з рішенням комісії, робітник має право звернутися до місцевого суду про примусове стягнення заборгованості із виплати зарплати.

На будь-якому етапі працівник має можливість звернутися до Держпраці або її терорганів із скаргою на дії роботодавця. Таке звернення є підставою для здійснення позапланового заходу контролю за дотриманням законодавства про працю.

Про це повідомило ГУ Держпраці у Запорізькій області.

Отже, ніяких виключних строків виплати зарплати на карантині не передбачено.

Більше корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера, Іноформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі, зокрема:

Принцип «4-7» в оподаткуванні ПДФО для «карантинних» зарплат: зареєстровано новий законопроєкт;

Як врахувати простій при обчисленні середнього заробітку для відпускних?