вгору

Камеральні перевірки: зміни строків проведення!

Продовжуємо ознайомлювати Вас із нововведеннями, запровадженими відповідно до Закону України від 30.03.2020 року № 540-IX (далі – Закон №540).

Закон № 540 доповнює п. 52-2 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) новим абзацом, який передбачає тимчасове продовження загального терміну камеральних перевірок, визначеного п. 76.3 ПКУ (не більше 30 календарних днів), для певних випадків.

А саме, камеральна перевірка податкової декларації (крім податкової декларації з ПДВ) за звітні (податкові) періоди березень – травень 2020 року, або уточнюючих розрахунків (крім уточнюючих розрахунків з ПДВ), що були подані платниками податків протягом березня – травня 2020 року, може бути проведена лише протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, – за днем їх фактичного подання.

Це означає, що:

1) камеральна перевірка, наприклад по податковій декларації з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за березень 2020 року, граничний строк подання якої припадає на 20 квітня 2020 року, і яка подана:

  • 17 квітня 2020 року (із дотриманням терміну подання) – може бути проведена до 19 червня включно;
  • 23 квітня 2020 року (із порушенням терміну подання) – може бути проведена до 22 червня включно.

2) якщо уточнюючий розрахунок до податкової декларації подано 10 квітня 2020 року, то камеральна перевірка такого уточнюючого розрахунку може бути проведена до 9 червня включно. терміни проведення камеральної перевірки податкової декларації/уточнюючого розрахунку з ПДВ не змінюються. Також незмінними залишились терміни проведення камеральних перевірок з інших питань, які проводяться з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ.

Роз’яснення надано ДПС у Інформлисті №9.

Також читайте роз’яснення щодо змін, внесених Законом №540:

- Облік палива та спирту етилового в умовах карантину: питання - відповіді;

- Карантинні преференції для платників податку на прибуток, що займаються благодійністю;

- Оподаткування ПДВ в умовах карантину;

- Про зміну граничних обсягів доходу для застосування спрощеної системи з 02.04.2020 р.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.