вгору

Компенсація втрати частини зарплати: що з ПДФО?

Нагадуємо, що компенсація здійснюється у разі затримки виплати заробітної плати на один і більше календарних місяців. Це визначено ст. 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III.

Відповідно до пп. 14.1.48 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом, для цілей оподаткування ПДФО прирівнюються до зарплати та оподатковуються за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ (18%).

Сума компенсації включається до фонду оплати праці того місяця, в якому фактично проводиться її нарахування та виплата (пп. 1.6.2 розд. І Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5).

Про це повідомили у ГУ ДПС у Харківській області.

Про те, яку відповідальність несе роботодавець за затримку виплати зарплати під час воєнного стану, читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі