вгору

Коригування фінрезультату за новими правилами

ДПСУ на своєму сайті розмістила інформаційний лист №1/2022, в якому розглянуто питання щодо нововведень в частині податку на прибуток підприємств, запроваджених Законом України від 30.11.2021 року № 1914-ІХ (далі -Закон № 1914). Про прийняття цього Закону ми писали тут.

Для платників податку на прибуток підприємств, які не включені до Реєстру ВПП, порядок відображення податкових збитків залишається без змін, а саме: при розрахунку об’єкта оподаткування за результатами відповідного податкового (звітного) періоду платник має право зменшити фінансовий результат до оподаткування на повну суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років (пп. 140.4.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Як ВПП враховувати від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств минулих податкових (звітних) років?

Платники податків зменшують фінансовий результат до оподаткування на частину суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років до повного його погашення у такому порядку:

1) фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду (прибуток, збиток або нульове значення) можна зменшити не більше ніж на 50% непогашеної суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років;

2) сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, яка не була погашена позитивним значенням об’єкта оподаткування податкового (звітного) року, зменшує фінансовий результат до оподаткування (прибуток, збиток або нульове значення) майбутніх податкових (звітних) періодів у розмірі не більше 50% такої непогашеної суми до її повного погашення;

3) якщо непогашена сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років становить не більше 10% позитивного значення об’єкта оподаткування податкового (звітного) періоду, обрахованого відповідно до вимог пп. 134.1.1 ПКУ без урахування непогашеного від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, така сума від’ємного значення зменшує фінансовий результат до оподаткування цього податкового (звітного) періоду в повному обсязі.

Для цілей застосування описаних вище правил погашеними вважають суми від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, для яких одночасно виконуються дві умови:

1) ці суми були включені до розрахунку об’єкта оподаткування майбутніх податкових (звітних) періодів;

2) за рахунок цих сум було зменшено позитивне значення об’єкта оподаткування (прибуток) відповідних податкових (звітних) років без урахування непогашеного від’ємного значення об’єкту оподаткування минулих податкових (звітних) років.

Нові правила врахування податкових збитків для ВПП вперше застосовуються при розрахунку об’єкта оподаткування за результатами податкових (звітних) періодів 2022 року. При цьому сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, непогашена станом на 1 січня 2022 року, враховується у зменшення фінансового результату до оподаткування наступних податкових (звітних) періодів у порядку, встановленому пп. 140.4.4 ПКУ до повного погашення.

Тобто вже при складанні податкової декларації за І квартал 2022 року ВПП мають застосовувати нові правила. Такі платники визначають, яка частина з накопичених податкових збитків, що обліковуються станом на 1 січня 2022 року (за наявності), буде врахована у зменшення об'єкта оподаткування такого податкового (звітного) періоду.

Натомість, при складанні податкової декларації за останній податковий (звітний) період 2021 року ВПП будуть керуватися попередньою редакцією пп. 140.4.4 ПКУ, яка не містила обмежень щодо суми від'ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, дозволеної до врахування у зменшення фінансового результату до оподаткування.

ДПСУ навела приклади умовних ситуацій.

податок на прибуток, финансовий результат, коригування фінансового результату

податок на прибуток, финансовий результат, коригування фінансового результату

податок на прибуток, финансовий результат, коригування фінансового результату

податок на прибуток, финансовий результат, коригування фінансового результату

податок на прибуток, финансовий результат, коригування фінансового результату

Нагадаємо, що ВПП вважаються юридичні особи або постійні представництва нерезидента на території України, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Держбюджету за такий самий період перевищує еквівалент 1,5 мільйона євро.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.