вгору

Критерії для визнання операцій контрольованими

Нагадаємо, що відповідно до вимог ст. 39 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) контрольованими операціями є господарські операції між суб’єктами господарювання, які контролюються податковими органами та які впливають на фінансовий результат платників податку на прибуток.

Зокрема, встановлено, що господарські операції (крім операцій, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні) визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн. грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;
  • обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн. грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

! Господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, визнаються контрольованими, якщо обсяг таких господарських операцій перевищує 10 млн. грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

При цьому, обсяг господарських операцій обраховується за цінами, що відповідають принципу «витягнутої руки».

Про це нагадали податківці ДПС у Дніпропетровській області.

Варто зазначити, що контрольовані операції можуть відбуватися лише з нерезидентами.

У разі визнання операції контрольованими суб'єкту господарювання доведеться подати спеціальну звітність щодо таких операцій.

Про деякі особливості заповнення звіту про контрольовані операції та про топ-помилок при заповненні такого звіту, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.