вгору

Людей з інвалідністю пропонується працевлаштовувати за зразками розвинутих країн

22 березня 2023 року Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді України розглянути у повторному першому читанні євроінтеграційний проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю за №5344-д, доопрацьованого Комітетом.

Основна мета майбутнього Закону – забезпечити на належному рівні, з урахуванням досвіду країн ЄС, реалізацію особами з інвалідністю свого права на працю.

Наразі в чинному законодавстві відсутні стимули для роботодавців працевлаштовувати осіб з інвалідністю.

Законопроектом №5344-д передбачено працевлаштування громадян в органи державної влади, комунальних установ і організацій. За потреби, людина з інвалідністю буде забезпечена на роботі соціальним супроводом (персональний асистент, переклад жестовою мовою тощо).

Крім того, законопроект передбачає збільшення кількості цільових надходжень на соціальний захист людей з інвалідністю. При цьому, роботодавцю пропонуватимуться альтернативні механізми підтримки людей з інвалідністю (на вибір), а саме:

  • облаштовувати робочі місця для осіб з інвалідністю;
  • сплатити цільовий внесок на підтримку їх працевлаштування до спеціального фонду державного бюджету (кошти якого будуть цільово витрачатися);
  • придбати продукцію/послугу, виготовлену соціальними підприємствами або підприємствами із захищеною зайнятістю (більшість штатних працівників яких мають інвалідність).

Розширюються категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою від держави, наприклад, підприємства захищеного працевлаштування, які матимуть на меті не отримання прибутку, а забезпечення роботою осіб з важкими формами функціональних обмежень.

Проект Закону передбачає регулярну звітність про сплачені суми до цільового фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, кількість створених «розумних» місць та кількість працевлаштованих громадян.

Про скасування звіту про квоти читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.