вгору

Мінфін пропонує зміни до форми Розрахунку частини чистого прибутку

На сайті ДПСУ розміщено проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку» (далі - проект наказу).

Проект наказу розроблено з метою приведення форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, затвердженої наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. № 4 (далі - Розрахунок), у відповідність до:

У зв’язку з цим форма Розрахунку потребує доопрацювання шляхом викладення її в новій редакції.

Згідно із пояснювальною запискою, Законом № 1630 внесено зміни до Закону № 185 у частині доповнення:

  • ст. 11 положеннями щодо особливостей розрахунку дивідендів на державну частку, що відраховуються до державного бюджету, та зменшення чистого прибутку акціонерного товариства, утвореного шляхом перетворення Державного концерну «Укроборонпром», на суму прибутку (доходу), що виникла в результаті сплати йому внесків та дивідендів, за умови використання зазначених коштів на цілі, визначені законом;
  • ст. 11-1 положеннями, що передбачають зменшення чистого прибутку Державного концерну «Укроборонпром» (з якого розраховується та сплачується до бюджету частина чистого прибутку (доходу)) на суму прибутку (доходу), що виникла в результаті сплати йому внесків та дивідендів, за умови використання зазначених коштів на цілі, визначені законом.

Законом № 2761 викладено у новій редакції абз. третій частини п’ятої статті 11 Закону № 185, яким передбачено особливості обчислення чистого прибутку, з якого розраховуються та сплачуються дивіденди, для господарських товариств енергетичної галузі, єдиним акціонером яких є держава, а також господарських товариств енергетичної галузі, 100% акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, акціонером яких є держава і володіє в них контрольним пакетом акцій.

Таким чином, рядок 2 форми Розрахунку приводиться у відповідність до Закону № 2761.

Законом № 2792 розділ ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 03 березня 2022 року № 2116-IX «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» доповнено пунктом 3, який передбачає, що чистий прибуток господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50% акцій (часток) належать державі, з якого розраховуються та сплачуються дивіденди, зменшувати на суму доходів або збільшувати на суму витрат, що виникли у звітному періоді у зв’язку з отриманням об’єктів права власності рф та її резидентів відповідно до цього Закону, та/або зменшувати на суму боргу, право вимоги за яким примусово вилучено як об’єкт права власності рф та її резидентів відповідно до цього Закону і який вважається погашеним із дня набрання чинності законом про затвердження Указу Президента України про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про примусове вилучення відповідних об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів».

Отже, з метою приведення форми Розрахунку у відповідність до положень Законів № 1630, № 2792 форма доповнюється додатковими відмітками у полях 9 та 10 та новими рядками.

Постановою № 718 внесено зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого постановою Кабміну від 23.02.2011 р. № 138, якими передбачено зменшення з 80% до 50% (посеред звітного (податкового) року) нормативу відрахування частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету для державних лісогосподарських, лісозахисних, інших підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України, за умови спрямування ними 30% чистого прибутку (доходу) на визначені цілі.

У зв’язку з цим форма Розрахунку доповнюється блоками «Коригування, пов’язані зі зміною нормативу відрахування», «Інформація щодо використання вивільнених коштів», «Інформація щодо використання вивільнених коштів» та «Інформація щодо законодавчих підстав для застосування зниженого нормативу відрахування (звільнення від сплати, зменшення бази відрахування тощо)».

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.