вгору

Нацбанк розширив коло надавачів фінансових послуг

Національний банк України (далі – НБУ) постановою від 19.10.2020 р. № 143 (далі – Постанова № 143) вніс зміни до постанови Правління НБУ від 12.02.2013 № 42 «Про врегулювання питань щодо приймання готівки для подальшого її переказу» (далі – Постанова № 42).

Так, згідно з оновленим п. 1 Постанови № 42 операції з приймання готівки в гривнях для подальшого її переказу (далі – операції з приймання готівки) за допомогою платіжних пристроїв та через пункти надання фінансових послуг (робоче місце працівника, облаштоване технічним пристроєм із відповідним програмним забезпеченням, який дає змогу працівникові сформувати електронний документ на переказ готівки та забезпечує оброблення і передавання інформації до банку / платіжної організації платіжної системи в режимі реального часу) здійснюють виключно:

  • банки;
  • комерційні агенти банків – юридичні особи, які уклали агентські договори з банками;
  • небанківські фінансові установи та оператори поштового зв'язку, які мають ліцензію НБУ на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків і є платіжними організаціями та/або учасниками платіжної системи та здійснюють свою діяльність відповідно до узгоджених НБУ правил платіжної системи.

 Нагадуємо, що комерційні агенти банків, небанківські фінансові установи та оператори поштового зв'язку, зазначені в п. 1 Постанови, не мають права передавати іншим особам свої повноваження щодо здійснення операцій із приймання готівки (абз. перший п. 4 Постанови № 42).

При цьому, норми абз. першого п. 4 Постанови № 42 не поширюються на небанківські фінустанови та операторів поштового зв'язку, визначені в п. 1 цієї Постанови, які передають свої повноваження щодо здійснення операцій з приймання готівки іншим небанківським фінустановам / операторам поштового зв'язку, які мають ліцензію НБУ на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, на підставі відповідних договорів.

Постанова № 143 набрала чинності 23.10.2020 р.

Про це повідомив Офіс ВПП.

Щодо оприлюднення проєкту Положення про вимоги до структури власності надавачів фінпослуг та новий порядок фінмоніторингу небанківськими фінустановами  читайте у у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі: