вгору

Надання комунального майна в оренду: що з ПДВ?

До доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад належать надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності, засновником яких є сільські, селищні, міські ради.

Порядок розподілу орендної плати для об’єктів, що перебувають у комунальній власності, між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначається представницьким органом місцевого самоврядування. Ці вимоги визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна» від 03 жовтня 2019 р. № 157-IX.

Відповідно до вимог пп. «б» п. 185.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з оплати орендної плати чи концесійного платежу за договорами оренди чи концесії цілісного майнового комплексу державного чи комунального підприємства (його структурного підрозділу), якщо орендодавцями чи концесієдавцями за договорами виступають органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, а платежі зараховуються до Держбюджету або місцевого бюджету (пп. 196.1.15 ПКУ).

! Тобто, не є об’єктом оподаткування операції з оплати орендної плати за надане в оренду комунальне майно при дотриманні наступних умов:

  • в оренду надається цілісний майновий комплекс комунального підприємства (його структурного підрозділу);
  • орендодавцем за договором виступає орган місцевого самоврядування;
  • орендні платежі в повному обсязі зараховуються до місцевого бюджету.

У разі недотримання будь-якої із зазначених умов операція з оплати орендної плати за надане в оренду комунальне майно підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою.

Зверніть увагу, що на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умов щодо реєстрації, КЕП та зареєструвати її в ЄРПН у встановлені терміни.

Отже, послуги з надання орендодавцем комунального майна в оренду є об’єктом оподаткування ПДВ, незалежно від того, чи розподіляє орендар суму орендної плати, чи перераховує її на рахунок орендодавця в повному обсязі.

Про це повідомили податківці ДПС в Одеській області.

Що з ПДВ у разі повернення майна з фінлізингу читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.