вгору

Особливі випадки оподаткування е-послуг нерезидентів

У продовження теми про оподаткування е-послуг нерезидентів зупинимось на особливостях такого оподаткування. 

Чи застосовується режим звільнення від оподаткування ПДВ до постачання нерезидентами електронних послуг (постачання програмного забезпечення та оновлень до нього)?

Операції особи-нерезидента платника ПДВ з постачання на митній території України фізичним особам електронних послуг, визначених абз. «е» пп. 14.1.56-5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), а саме постачання програмного забезпечення та оновлень до нього, у т. ч. електронних примірників, надання доступу до них, починаючи з 1 січня 2022 року, підлягатимуть звільненню від оподаткування ПДВ відповідно до п. 26-1 підрозд. 2 розділу XX ПКУ. Це можливо за умови, якщо їх оплата не вважається роялті (абз. другий-сьомий пп. 14.1.225 ПКУ).

Як змінюється обов’язок для суб’єктів господарювання щодо сплати податку на доходи нерезидента при здійсненні виплат нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами?

З 1 січня 2022 року Законом № 1525 скасовано норму пп. 141.4.6 ПКУ, яка передбачала сплату 20% податку на доходи нерезидента за виробництво та/або розповсюдження реклами. Такі операції з 1 січня 2022 року оподатковуються за загальними правилами для доходів, отриманих нерезидентом, із джерелом їх походження з України, згідно з вимогами пп. 141.4.1 та 141.4.2 ПКУ.

До 1 січня 2022 року резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/ або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20% суми виплат за власний рахунок.

Починаючи з 1 січня 2022 року резиденти, які здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи виплату доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами з джерелом його походження з України, керуються вимогами пп. 141.4.1 ПКУ. Виплати нерезидентам за виробництво реклами можуть підпадати під визначення інших доходів від наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від нерезидента згідно з п. «к» пп. 141.4.1 ПКУ. У такому випадку (якщо виплата згідно з умовами договору не підпадає під визначення інших підпунктів пп. 141.4.1 ПКУ), зазначені виплати не є об'єктом для утримання податку на доходи нерезидента.

Про це йдеться в Інформаційному листі ДПСУ № 26.

Про сплату ПДВ та подання звітності з надання е-послуг нерезидентів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.