вгору

Особливості надання відпусток неповнолітнім працівникам

Працівники, що не досягли 18 років, користуються правом на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день. 

Додаткові пільги з надання відпусток неповнолітнім працівникам передбачені ст. 195 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП). До відома! Працівникам, що не досягли 18 років, щорічні відпустки надаються в слушний для них час. У перший рік роботи відпустка повної тривалості може бути надана за заявою працівника до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на цьому підприємстві. 

У зв’язку з цим, при складанні графіка надання відпусток працедавець в першочерговому порядку враховує побажання неповнолітніх працівників. Якщо ж такий працівник прийнятий на підприємство після затвердження графіка відпусток на поточний рік, то час надання відпустки за перший робочий рік (з урахуванням побажань неповнолітнього) встановлюється доповнення графіку відпусток. 

Про це інформує Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці на своєму Телеграм-каналі. 

Забороняється ненадання щорічної відпустки неповнолітнім працівникам впродовж робочого року. Згідно з ч. 5 ст. 83 КЗпП та ч. 5 ст. 24 Закону про відпустки особам віком до 18 років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.  

Більше про особливості трудових відносин з неповнолітніми читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.