вгору

Отримання коштів ФОП-єдинником від юрособи за видами діяльності, що не зазначені у ЄДР: що з ЄСВ?

Нагадуємо, що платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юрособи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у т. ч. їх філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами, що використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами. Єдине виключенняцивільно-правовий договір, укладений з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним в Єдиному державному реєстрі юросіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР). Це передбачено п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464).

Згідно з абзацом першим ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22%, зокрема, до винагороди за цивільно-правовими договорами.

 Отже, сума коштів, що виплачується юрособою ФОП-єдиннику, не є базою нарахування ЄСВ, якщо виконувані нею роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, які зазначені у ЄДР.

В іншому випадку, роботодавці – юрособи нараховують єдиний внесок ФОП на суму винагороди (доходу) за цивільно-правовими договорами у розмірі 22%.

Про це нагадало ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Також читайте на цю тему у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі:

Змінилися види господарської діяльності – вчасно подайте заяву про внесення змін до реєстру;

Яку кiлькiсть видів діяльності може зазначати ФОП у реєстрі платників єдиного податку?

M.E.Doc, Блог бухгалтера