вгору

Змінилися види господарської діяльності – вчасно подайте заяву про внесення змін до реєстру

До реєстру платників єдиного податку вносяться такі відомості про платника єдиного податку:

  • прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відповідну відмітку у паспорті);
  • податкова адреса суб’єкта господарювання;
  • місце провадження господарської діяльності;
  • ставка єдиного податку та група платника податку;
  • дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування;
  • дата реєстрації;
  • види господарської діяльності;
  • дата анулювання реєстрації.

Це передбачено п. 299.7 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Платники єдиного податку у разі зміни відомостей, внесених до реєстру платників єдиного податку, мають надати заяву, до якої, зокрема включаються відомості про зміну видів господарської діяльності (пп. 298.3.1 ПКУ).

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку 3 групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (абзац перший п. 298.6 ПКУ).

Отже, для забезпечення відображення у реєстрі платників єдиного податку достовірної інформації про види господарської діяльності,ФОП – єдинник 3 групи у разі зміни видів господарської діяльності протягом податкового (звітного) періоду повинна подати заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

Відповідь розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107.05.

Нагадуємо нашим користувачам, що форма заяви на перехід на спрощену систему, відмову від спрощеної системи або внесення змін (наприклад, зміни групи платника єдиного податку, зміни видів діяльності) зручно подавати через M.E.Doc (ідентифікатор форми F0102003).

Чи може підприємець відкликати свою заяву про застосування спрощеної системи, та чи необхідно до ДПС подавати заяву про зміну ставки єдиного податку – читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.