вгору

Пасажироперевезення та продаж проїзних і перевізних документів: що з РРО?

06.11.2020

Нагадаємо, що Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі - № 265) регулює застосування РРО/ПРРО.

Суб’єкти господарювання (далі – СГ), які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані (п.1, п.2 ст. 3 Закону № 265):

  • проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) із створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;
  • надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі.

Розрахунковий документ – документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі у випадках, передбачених Законом № 265 (абз. 19. ст. 2 Закону № 265).

Форма і зміст розрахункового документа визначені Положенням про форму та зміст розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі – Положення № 13).

Нагадаємо, що вимоги Положення № 13 не поширюються, зокрема, на розрахункові проїзні та перевізні документи на залізничному (крім приміського) й авіаційному транспорті, квитки на міські та приміські автомобільні маршрути, міський електротранспорт (п. 1 розд. I Положення № 13).

Поняття квитка і проїзного документа на авіа та залізничному транспорті

Відповідно до вимог п. 50 ч. 1 ст. 1 Повітряного кодексу України квиток (пасажирський квиток та багажна квитанція) – виданий перевізником (його агентом) документ, у т. ч. електронний, який містить умови договору перевезення, повідомлення, польотні та пасажирські купони.

Спільним наказом Мінінфраструктури України та Міндоходів від 30.05.2013 р. № 331/137 затверджено Порядок оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті (далі – Порядок), яким встановлено форми та зміст проїзних і перевізних та електронних проїзних (перевізних) документів на залізничному транспорті.

Проїзний документ – розрахунковий документ установленої форми, оформлений на відповідному бланку проїзного документа чи сформований в електронному вигляді, що засвідчує укладення договору між залізницею і пасажиром на проїзд й видається пасажиру після оплати ним вартості цієї послуги (п. 1.4 розд. I Порядку).

Перевізний документ – розрахунковий документ установленої форми, оформлений на відповідному бланку перевізного документа чи сформований в електронному вигляді відповідно до вимог Порядку, що засвідчує укладення договору між залізницею і пасажиром (вантажовласником) на перевезення вантажу, вантажобагажу, багажу й видається пасажиру (відправнику, одержувачу багажу, вантажобагажу, вантажу) після оплати ним вартості цієї послуги.

Загальні вимоги до порядку оформлення проїзних і перевізних документів наведено у розд. VIII Порядку. Так, оформлення проїзних і перевізних документів для перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу, крім приміського сполучення, на бланках установленої у Порядку форми дозволяється здійснювати з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування та з спеціалізованих РРО, включених до Державного реєстру РРО або ручним способом:

  • у пунктах продажу проїзних документів (касах);
  • безпосередньо у поїздах;
  • при оформленні перевезення вантажобагажу.

В той же час, для оформлення проїзду пасажира в поїздах приміського сполучення використовуються квитки, які видаються через РРО (електронні контрольно-касові апарати, автомати з продажу товарів (послуг), (п. 3.1 розд. III Порядку).

П. 4 ст. 9 Закону № 265 встановлено, що РРО/ПРРО та РК не застосовуються, зокрема, при продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті з оформленням розрахункових і звітних документів та на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю.

Отже, СГ, які здійснюють перевезення пасажирів автомобільним, залізничним, авіаційним транспортом, а також СГ, які на підставі укладених договорів з перевізниками здійснюють продаж проїзних і перевізних документів, застосовують РРО та/або ПРРО, крім випадків, передбачених п. 4 ст. 9 Закону № 265.

Таке роз’яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.04.

Також читайте у Блозі бухгалтера та в Інформері програми M.E.Doc наступні матеріали:

А також долучайтесь до нашого Telegram-каналу.