вгору

Все про РРО: коротко про головне

19.08.2020

1.       Нововведення щодо РРО.

З 01.08.2020 р. всі суб’єкти господарювання можуть використовувати програмні РРО (далі – ПРРО) під час здійснення розрахункових операцій поряд з класичними касовими апаратами.

2.       Який РРО обрати - класичний чи програмний?

У одному із матеріалів ми порівнювали класичний та програмний РРО.

Головна відмінність у тому, що класичний (апаратний) РРО - це пристрій, а програмний РРО - програма, яка встановлюється на комп’ютер, смартфон, планшет або інший гаджет продавця. Обслуговування ПРРО значно вигідніше й ефективніше, враховуючи сучасні вимоги до сервісу.

Отже, ПРРО є сучасною та прогресивною альтернативою класичному РРО.

3.       Хто та коли повинен застосовувати РРО?

РРО або ПРРО застосовують суб’єкти господарювання юридичні та фізичні особи-підприємці, які здійснюють розрахункові операції.

З 01.08.2020 р. обов’язково застосовувати РРО повинні юридичні особи – виробники ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння у разі реалізації продукції за готівкові кошти.

Детальніше у нашому матеріалі.

До 01.01.2021 р. ФОП-єдинники 2–4 групи застосовують РРО у разі:

  • перевищення річного розміру доходу в 1 млн. грн. (незалежно від обраного виду діяльності);
  • здійснення видів діяльності, для яких застосування РРО є обов’язковим.

З 01.01.2021 р. розширено перелік видів діяльності, для яких застосування РРО стане обов’язковим.

До таких видів діяльності відноситься діяльність з продажу ювелірних виробів, медичних виробів та ліків, надання платних послуг з охорони здоров’я, турагенства, туроператори, ресторани, кафе та готелі.

Крім того, запроваджується механізм «кешбеку».

З 01.04.2021 р. обов’язок застосування РРО поширюється на всіх суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції, за виключенням ФОП-єдинників 1 групи.

Подробиці використання РРО ФОП читайте у Блозі бухгалтера.

4.       Штрафні санкції.

З 01.08.2020 р. за порушення застосування РРО до СГ застосовуються штрафні санкції у розмірі 10% (за перше порушення) і 50% (за кожне наступне порушення) вартості проданих з порушенням товарів.

З січня 2021 р. штрафні санкції будуть становити 100% та 150%, відповідно за перше та кожне наступне порушення.

Докладніше про штрафні санкції - у матеріалі.

Команда M.E.Doc пропонує сучасну альтернативу використання класичному РРО – програмний РРО https://lh6.googleusercontent.com/QXypp-9nBWQqrSMHSkwIjyje4x5-0G8fWXBOWBJ7tTdXPqdMWR9qKDgEZAkV-AsfQSMu8G0nHzP-0CN6vAy8uPWKk9cQpvbzwPqvhBu0tf8jIG8D_dQ6udea3XiBpokkSqEl3iUL та СОТА каса.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Програмні РРО