вгору

Перевищення обсягу доходу юрособою-єдинником 3 групи: що зі ставкою єдиного податку?

Податківці роз’яснили: чи застосовується ставка у подвійному розмірі 6 або 10% до суми перевищення доходу, отриманого юрособою – єдинником групи 3, яка на період воєнного стану перебувала на спрощеній системі з особливостями оподаткування, після автоматичного повернення на систему оподаткування, що застосовувалась до початку воєнного стану, та чи необхідно перейти на сплату інших податків та зборів?

Відповідно до пп. 3 п. 291.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до платників єдиного податку, які відносяться до групи 3, належать юрособи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати (далі – МЗП), встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі (п. 293.3 ПКУ):

1) 3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

2) 5% доходу – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Ставки єдиного податку для платників групи 3 (юрособи) встановлюються у подвійному розмірі ставок, визначених п. 293.3 ПКУ (тобто, 6 або 10%), до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 3 п. 291.4 ПКУ. Це визначено пп. 1 п. 293.5 ПКУ.

Єдинники групи 3 – юрособи, що перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ПКУ, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у подвійному розмірі ставок, визначених п. 293.3 ПКУ, а також зобов’язані у порядку, встановленому гл. 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ, перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ (абз. другий–третій пп. 3 п. 293.8 ПКУ).

Водночас, відповідно до п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, з 01.04.2022 р. до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розд. XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ застосовуються з урахуванням, зокрема, таких особливостей:

  • єдинниками групи 3 з особливостями оподаткування можуть бути юрособи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, до яких не застосовується обмеження щодо обсягу доходу (пп. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ);
  • відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку групи 3, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, встановлюється у розмірі 2% доходу, визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ (пп. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

При цьому після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України єдинники групи 3, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ (абз. перший пп. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Після автоматичного повернення юрособи на групу 3 єдиного податку за ставкою, що застосовувалась до дати обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування, до суми граничного обсягу доходу, визначеного пп. 3 п. 291.4 ПКУ не включається дохід, отриманий юридичною особою – платником єдиного податку групи 3 під час використання таким платником особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Ставка у подвійному розмірі 6 або 10% застосовується юрособою – платником єдиного податку групи 3 до суми перевищення обсягу доходу (1167 розмірів МЗП, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року), отриманого таким платником у період перебування на спрощеній системі зі ставкою 3 або 5% доходу.

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 108.01.02.

Про особливості заповнення заяви на перехід єдиного податку за ставкою 2% у програмі M.E.Doc та про скасування обмеження щодо обсягу доходу для єдинників 3 групи за ставкою 2%, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.