вгору

Підписано Закон щодо стимулювання розвитку цифрової економіки

Підписано Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 р. № 1667-ІХ (далі - Закон № 1667). Про це зазначено на сайті Президента.

Нагадаємо, що 15 липня 2021 р. ВРУ було ухвалено законопроєкт №4303. Докладніше про законопроєкт ми писали тут.

Закон № 1667 покликаний створити сприятливі умови для ведення інноваційного бізнесу в Україні, розбудови цифрової інфраструктури, залучення інвестицій і талановитих фахівців.

Для стимулювання розвитку цифрової економіки документ запроваджує правовий режим «Дія Сіті» та визначає організаційні, правові й фінансові засади його функціонування. «Дія Сіті» передбачає спеціальні умови оподаткування, які будуть визначені ПКУ. Про запровадження спецрежиму оподаткування ІТ-індустрії читайте тут.

Спеціальні умови оподаткування застосовуватимуться до компаній - резидентів «Дія Сіті». Отримати статус резидента Дія Сіті може юридична особа, зареєстрована на території України, яка відповідає низці вимог, вказаних у документі. Надає такий статус Міністерство цифрової трансформації.

Крім того, Закон № 1667 визначає питання, пов’язані з набуттям та втратою цього статусу.

Інформація про компанії, що мають або перебували у статусі резидента «Дія Сіті», міститься в електронному реєстрі «Дія Сіті», який є відкритим та оприлюднюється в мережі Інтернет.

Правовий режим «Дія Сіті» встановлюється на строк не менш ніж 25 років з дня внесення до реєстру запису про її першого резидента.

Також Закон № 1667 визначає норми, пов’язані з тимчасовою непрацездатністю та соціальними гарантіями для гіг-спеціалістів, їхнім загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, а також правом інтелектуальної власності на об’єкт, створений у зв’язку з виконанням гіг-контракту.

Закон № 1667 набирає чинності на наступний день після опублікування, крім п. 9 ч. 4 ст. 5 (віднесення діяльності постачальника послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів, до видів діяльності, здійснення яких стимулюється шляхом створення правового режиму «Дія Сіті»). Цей пункт набирає чинності через шість місяців з дня набрання чинності законом України, що визначає особливості правовідносин у сфері обігу віртуальних активів.

Закон №1167 опубліковано в «Голосі України» 13 серпня 2021 р. №153. Отже, він почне діяти з 14 серпня. 

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.